Geloof heeft niets van zichzelf…

Want de ​Genade​ van God is verschenen, heilbrengend voor alle mensen, om ons op te voeden, zodat wij, de goddeloosheid en wereldse begeerten zullen verzaken om bezadigd, ​rechtvaardig​ en godvruchtig in deze wereld leven.‘ (Titus 2 : 11-12a)

Korte instructie – 1522 (2)

Wat moet worden gezocht en verwacht in de evangeliën

(…) “Geloof heeft niets van zichzelf, maar alles alleen van Christus’ werk(en) en leven. De werken die je doet hebben wel iets unieks van jouzelf, maar ze moeten toch niet van jou zijn, maar aan je naaste toebehoren.

Daarom zie je dat het evangelie in werkelijkheid (=wat ons werken betreft) niet een boek van wetten en geboden is die onze inzet opeisen, maar een boek van goddelijke beloften waarin Hij alle zegeningen en voorrechten ons belooft, aanbiedt en schenkt in Christus. (Zie o.a. Efeziërs 2 : 10)

Dat Christus en de apostelen ons veel en goed onderwijs geven en ons (daarmee) de wet verklaarden moet worden gerekend als een tweede werk van Christus, want goed onderwijs is beslist niet de minste zegen. Daarbij is het opmerkelijk dat Hij ons niet dwingt en drijft, zoals Mozes doet in zijn boek(en) omdat dat past (hoort) bij de aard van een gebod (bevel).

Christus onderwijst ons op een innemende en vriendelijke manier en vertelt ons alleen maar wat we zullen doen en nalaten, en wat er zal gebeuren met boosdoeners en weldoeners.

Hij drijft en dwingt niemand. Hij onderwijst ons op zo’n zachtmoedige manier dat Hij ons meer verleidt dan ons beveelt als Hij begint te zeggen: “Zalig zijn de armen…, Zalig zijn de zachtmoedigen,” enz. [Matteüs 5 : 3, 5]. De apostelen gebruiken woorden als “Ik waarschuw“, “Ik vraag“, “Ik smeek“, enz. Terwijl Mozes zegt: “Ik beveel“, “Ik verbied” en ook nog dreigt met vreselijke straffen en kwellingen.

Met dit onderwijs (deze ‘korte instructie(s)’) kun je de evangeliën goed en met zegen lezen en beluisteren.

Maarten Luther: ”Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 10.1.1 S. 12/13 (vertaling gebruikt: Luthers Works, American Edition, deel 75, p. 9/10)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Zie ook:  Korte instructie – 1522 (1)

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 16 Laten we dus zonder schroom naderen tot de troon van de Genadige, waar we telkens als we hulp nodig hebben barmhartigheid en genade vinden. (Uit Hebreeën 4)

Bron afbeelding:  DailyVerses-net

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s