Er is maar één Evangelie…

(…) 9 Hij heeft ons gered en ons geroepen tot een heilige taak, niet op grond van onze daden, maar omdat hij daartoe uit genade besloten had. Deze genade was ons al vóór alle tijden gegeven in Christus Jezus, 10 maar nu is ze bekend geworden doordat onze redder Christus Jezus is verschenen, die de dood heeft vernietigd en onvergankelijk leven heeft doen oplichten door het Evangelie.
11 Van dit Evangelie ben ik verkondiger, apostel en leraar; 12 daarom moet ik dit alles ondergaan. Maar ik schaam mij niet, want ik weet in Wie ik mijn vertrouwen heb gesteld en ben ervan overtuigd dat Hij bij machte is om wat mij is toevertrouwd te bewaren, tot de grote dag aanbreekt.
13 Neem als richtsnoer de heilzame woorden die je van mij hebt gehoord, houd vast aan het geloof en aan de liefde die in Christus Jezus zijn. 14 Bewaar door de heilige Geest, Die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.
(Uit 2 Timoteüs 1)

Korte instructie – 1522 (1)

Wat moet worden gezocht en verwacht in de evangeliën

(…) “Mensen zijn er sterk aan gewend om de evangeliën volgens hun boeken te tellen en te zeggen: ‘Er zijn vier evangeliën’. Daarom weten (hoorden/horen) de mensen niet wat de apostel Paulus en Petrus in hun brieven zeggen omdat hun leer slechts wordt beschouwd als een bijlage bij de wat de vier evangeliën leren. Een nog slechter gewoonte is dat mensen de evangeliën en brieven beschouwen als wetboeken waarin ons wordt geleerd wat we moeten doen en laten, en waarin de werken van Christus worden beschreven als niets anders dan als voorbeelden voor ons. Waar deze twee verkeerde opvattingen in de hoofden en de harten van mensen wonen, kunnen ze noch de evangeliën noch de brieven op een nuttige en christelijke manier lezen; zo blijven ze heidenen, net als voorheen.

Daarom moeten we beseffen dat er maar één Evangelie is, hoewel het door veel apostelen is opgeschreven. Elke brief van Paulus en Petrus, samen met Lukas’ Handelingen, is het ene Evangelie, ook al rapporteren ze niet alle werken en woorden van Christus, maar de een geeft het beknopter weer dan de ander. Er is niet een van de vier grote evangeliën die alle woorden en werken van Christus bevat, en dat is ook niet nodig. Het evangelie is en moet niets anders zijn dan een verslag en geschiedenisverhaal over Christus. Het is gewoon vergelijkbaar met wat vaker gebeurd, namelijk dat een of meer mensen een boek schrijven over wat een koning of een prins heeft gedaan en gezegd en en beleefd tijdens zijn leven en dat dan op vele manieren kan worden beschreven – sommige langer, sommige korter.

Het Evangelie moet dus niets anders zijn dan een kroniek, een geschiedenis, waarin we lezen over wie Christus is, wat Hij heeft gedaan, gezegd en ervaren, waar sommigen kort over schrijven, anderen lang, de een op deze manier, en een ander op een andere manier. Kort gezegd is het Evangelie een verslag dat Christus de Zoon van God is die voor ons een mens werd, stierf, weer opstond en tot Heer over alle dingen werd gemaakt.”

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 10.1.1 S. 8/9 (vertaling gebruikt: Luthers Works, American Edition, deel 75, p.7 / 8

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 17 Dus door te luisteren komt men tot geloof, en wat men hoort
is de verkondiging van ​Christus. (Uit Romeinen 10)

Bron afbeelding:  JeffRandleman.com

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s