Werk maken van ons geloof…

(…) Zonder geloof is het onmogelijk (Hem) welgevallig te zijn. Want wie tot God komt, moet geloven, dat Hij bestaat en een beloner is van wie Hem ernstig zoeken.
(Uit Hebreeën 11 : 6)

‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XXV)

Het werk van het derde gebod (II)

(…) “Gebed is (daarom) een speciale oefening van geloof, en geloof maakt het gebed zó aannemelijk dat het óf zeker zal worden verhoord, óf iets beters dan wat we vragen in plaats daarvan zal worden gegeven. De heilige Jakobus zegt: ‘Hij die van God vraagt, mag niet twijfelen in geloof; want als hij twijfelt, laat zo iemand dan niet denken dat hij ook maar iets van God ontvangen zal‘ [Jacobus 1 : 6-8]. Dit is een duidelijke uitspraak die zonder omwegen stelt: iemand die niet vertrouwt, ontvangt niets, noch wat hij vraagt, noch ook iets beters.

En om dat van ons gevraagde geloof bij ons te wekken heeft Christus zelf in Marcus 11 [: 24] gezegd: ‘Ik zeg u: wat u ook vraagt in gebed, geloof dat u het ontvangen hebt en u zult het ontvangen.‘ En Lucas 11 [: 9-13] : ‘Daarom zeg ik jullie: vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. Want wie vraagt ontvangt, en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden opengedaan. Welke vader onder jullie zou zijn ​kind, als het om een ​vis​ vraagt, in plaats van een ​vis​ een slang geven? Of een schorpioen, als het om een ei vraagt? Als jullie dus, ook al zijn jullie slecht, je ​kinderen​ al goede gaven schenken, hoeveel te meer zal de Vader in de hemel dan niet de ​heilige​ Geest​ geven aan wie hem erom vragen.

Wie is er zo hard en versteend dat zulke machtige woorden hem niet zullen bewegen om vreugdevol, graag en met alle vertrouwen te bidden? Maar hoeveel gebeden (bidders) moeten er niet hervormd worden om met werkelijk geloof in deze woorden van onze Here Jezus te bidden? Ja inderdaad, alle kerken en kloosters zijn vol van bidden en zingen, maar waarom is er dan zo weinig verbetering en vloeit er geen zegen uit voort maar zien we eerder dat de dingen dagelijks moeilijker en zwaarder worden? De reden is niets anders dan waar Jakobus op wijst wanneer hij zegt: ‘Jullie vragen wel veel maar ontvangt niets, omdat jullie niet goed bidden‘ [Jakobus 4: 3].

Want waar het gevraagde geloof en vertrouwen gemist wordt bij ons bidden, daar is het gebed dood en is het niets meer dan een zware last en een zwaar werk. Als er iets wordt gegeven als resultaat van dit gebed, is het alleen maar tijdelijk van nut en zonder enige zegen en hulp voor de ziel. In feite is het niet alleen geen zegen voor een mens, maar het is zelfs tot grote schade en verblinding van zielen, waardoor mensen eindeloos blijven roepen met hun mond, ongeacht of ze werkelijk vertrouwen en opmerken dat ze iets ontvangen van alles wat ze verlangen. En zo blijven ze daarbij onveranderd in hun staat van ongeloof, in een gemoedsgesteldheid die juist zo geheel tegengesteld is aan de uitoefening van het geloof en de aard van het gebed.’

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 232/233 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 58/59)

NB. Deze Luther-quote is een (wat vrije) vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

(…) 11 Het is onze vurige wens dat ieder van u tot het einde toe dezelfde ijver aan de dag blijft leggen, totdat alles waarop wij hopen verwezenlijkt zal zijn,
12 en dat u niet achterblijft, maar in het spoor treedt van hen
die dankzij hun standvastig geloof ontvangen hebben wat hun beloofd was.

(Uit Hebreeën 6)

Bron afbeelding:  Pinterest

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s