‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XXIV)

(…) 1 De HEER heb ik lief, Hij hoort mijn stem, mijn smeken,
2 Hij luistert naar mij, ik roep Hem aan, mijn leven lang.
(Uit Psalm 116)

Het werk van het derde gebod (I)

(…) “We behoren te bidden, niet zoals bij ons gewoon geworden is, namelijk met veel (herhaling van) woorden en het tellen van kralen (1), maar door ons te richten op wat werkelijk onze nood is, en de leniging (2) daarvan met alle ernst te verlangen met vast geloof en vertrouwen op God, niet twijfelend dat we door Hem worden gehoord en verhoord.

Zoals de heilige Bernardus (3) zijn broeders onderwijst en zegt: Geliefde broeders, u zult uw gebeden beslist niet verachten alsof het tevergeefse moeite zou zijn (geweest), want ik zeg jullie dat voordat jullie die woorden konden uitspreken, jullie gebed al in de hemel geschreven werd; en u zult vol vertrouwen van God één van twee dingen verwachten: namelijk dat uw gebed zeker zal worden verhoord en uw daarin uitgesproken wens vervuld, en ingeval uw wens niet wordt vervuld dat dit dan ook niet goed en nuttig zou zijn geweest.

Gebed is dus een bijzondere (uit)oefening van ons geloof; geloof maakt het gebed zo aannemelijk dat uw wens óf zeker wordt vervuld, óf we zullen iets beters ontvangen dan waarom we vroegen. De apostel Jakobus zegt: ‘Hij die van God vraagt, mag niet twijfelen in geloof; want als hij twijfelt, laat die mens dan niet menen dat hij ook maar iets van God ontvangen zal‘ [Jakobus. 1 : 6-8]. Dit is een uitspraak, die zonder omwegen verklaart: de mens die niet vertrouwt, ontvangt niets, noch waarom gevraagd werd en ook niets beters.

Christus zelf zegt, om dat vertrouwen (geloof) bij ons te wekken, in Marcus 11 [: 24]: ‘Daarom zeg ik jullie: waarom jullie bidden en vragen, geloof dat je het al ontvangen hebt en het wordt je geschonken.‘ En Lucas 11 [: 9-13] : ‘Vraag, en er zal je gegeven worden; zoek en je zult vinden; klop, en er zal voor je worden opengedaan. Want ieder die vraagt, ontvangt en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden opengedaan. Welke vader onder jullie zou zijn kind, als het om brood vraagt een steen geven? Of als het om een vis vraagt een slang zal geven? Of een schorpioen als het om een ei vraagt? Als jullie dus, ook al zijn jullie van nature slecht, je kinderen al goede gaven weet te schenken, hoeveel te meer zal uw hemelse Vader Zijn heilige Geest geven aan allen die Hem erom vragen!‘”

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 232/233 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 58)

(1) Zoals gebruikelijk bij het ‘rozenkrans bidden’.
(2) Opheffen van deze nood
(3) Bernardus van Clervaux (1090-1153)

NB. Deze Luther-quote is een (wat vrije) vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 8 Nader tot God, dan zal hij tot u naderen. Reinig uw handen, zondaars; zuiver uw ​hart, weifelaars. 9 Weeklaag, wees treurig en laat uw tranen vloeien. Laat uw lachen veranderen in droefheid en uw vreugde in somberheid. 10 Verneder u voor de ​Heer, dan zal hij u verheffen. (Uit Jakobus 4)

Bron afbeelding:  Pinterest (KJV Verse of the Day)

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s