Pastorale bemoediging en aanmoediging…

(…)  omdat u hoopt op wat in de hemel voor u gereedligt. Daarover hebt u gehoord toen aan u de Waarheid verkondigd werd en het ​Evangelie​ u bereikte.
(Uit Kolossenzen 1 : 5-6)
(…) Die ons de verlossing heeft gebracht, de ​vergeving​ van onze ​zonden.
(Uit Kolossenzen 1 : 14)

Pastorale zendbrief (1)

(…) “Christus alleen is onze Heere, Priester, Leraar, Herder, Vader, Heiland, Helper, Troost en Toeverlaat voor eeuwig. Dat is Hij in onze zonden, in onze dood en in onze nood en verder in alles wat ons ontbreekt, zowel voor de tijd als voor de eeuwigheid.

Want zó hebt u het gehoord en geleerd, dat, wie gelooft dat Jezus Christus door Zijn bloed – zonder onze verdienste en naar de wil en het welbehagen van God de Vader – onze Heiland en de Herder van onze zielen is geworden, dat dan dit geloof, ons Christus ook eigen maakt en schenkt. Want het bloed van Christus is zeker niet van mij of van u, omdat we vasten en bidden, maar alleen omdat we geloven.

Zoals Paulus zegt: ‘Wij weten, dat de mens door het geloof rechtvaardig wordt, zonder de werken der wet’ (vgl. Romeinen 3 : 28).

Dit geloof geeft ons een blijmoedig en gelukkig hart, vol liefde tot God, omdat het ziet dat het ook Gods wil en welbehagen is, dat Christus zo liefdevol met ons omgaat. Dit wil het zeggen: door Christus tot de Vader komen en tot de Vader getrokken worden, vrede met God hebben, en gerust en vrolijk de dood en alle ongeluk tegemoet zien (a). Waar nu dit geloof niet is, daar is blindheid, geen christen, of ergens een vonkje van enig Goddelijk werk of Goddelijk welbehagen.”

Maarten Luther: Brief an die Christen in Riga, Reval und Dorpat (1523),vgl. WA 12, 148, 18 – 149, 2

(a) (…) 23 Maar dan moet u blijven geloven, onwrikbaar gegrondvest zijn in de hoop die het ​Evangelie​ brengt, het ​Evangelie​ dat u gehoord hebt en dat aan alle schepselen onder de hemel verkondigd is (Uit Kolossenzen 1)

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van ons e-mailadres info@maartenluther.com

(1) Reeds sinds 1521 waren de geschriften van Luther ook doorgedrongen in Lijfland [= nu Republiek Letland] aan de noordoostelijke kust van de Botnische Golf. Dit mede door studenten die aan de Universiteit van Wittenberg studeerden en bij terugkeer in hun vaderland deze ‘nieuwe leer’ verbreidden. Ondanks de tegenstand uit de traditionele kerk ontstonden toch bloeiende christelijke gemeenten. In 1523 schrijft Luther een pastorale zendbrief aan de ‘uitverkoren lieve vrienden van God, alle Christenen in Riga, Reval en Dorpat in Lijfland, mijn lieve heren en broeders in Christus’. Het bovenstaande citaat komt uit deze zendbrief.

Bron afbeelding:  BiblePic.com

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s