‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XXIII)

Niet ons, HEER, niet ons, geef Uw naam alle ​eer, om Uw ​liefde, Uw trouw.
(Psalm 115 : 1)

Het werk van het tweede gebod (IX)

Het derde werk van dit gebod is Gods naam aanroepen onder alles en in alle omstandigheden. God beschouwt Zijn naam als door ons geheiligd en geëerd als we Die noemen en daarop een beroep doen in alle tegenspoed en nood. En de slotsom bij dit alles is: dit is precies de reden waarom Hij ons mensen veel problemen, leed, tegenspoed en zelfs de dood stuurt.

Hij laat ons leven met en in allerlei slechte, zondige genegenheden, zodat Hij daardoor ons kan aansporen en alle reden geeft om naar Hem toe vluchten, tot Hem te kermen, onder het aanroepen van Zijn heilige naam, en om zo dit werk van het tweede gebod te vervullen, zoals hij zegt in Psalm 50 [: 15-14]: ‘Roep mij aan in tijden van nood en benauwdheid, en Ik zal u redden; en zo zult U mij eren, want Ik verlang een dankoffer vol lofprijzing.

Dit is de manier waarop je gered en behouden zult worden, want door zo te doen ontdekken en leren wij mensen wat Gods naam betekent, hoe krachtig Hij is om al diegenen te helpen die Hem aanroepen, en hoe hierdoor vertrouwen en geloof machtig toenemen. Het eerste en belangrijkste gebod wordt vervuld door dit werk te doen.

Dat is ook de ervaring van David lezen we in Psalm 54 [: 7-6]: ‘U hebt mij uit alle nood gered, daarom zal ik Uw naam van harte loven en erkennen dat deze mooi en liefelijk is.‘ En in Psalm 91 [: 14] God zegt: ‘Ik zal hem bevrijden omdat hij zijn hoop op mij vestigt: Ik zal hem helpen omdat hij Mijn naam heeft erkend.

Zeg nu zelf, wie op aarde zal er niet genoeg hebben om zijn hele leven te vullen met het doen van dit werk? Want wie leeft er een uur zonder beproevingen? Ik zal maar geen melding maken van de vele soorten van beproevingen in dagen van van tegenspoed want die zijn ontelbaar. De meest gevaarlijke beproeving die wel genoemd moet worden, dat is de tijd wanneer er (schijnbaar) helemaal geen beproevingen zijn, wanneer alles met en om ons in orde lijkt te zijn en goed verloopt.

In zulke omstandigheden is de mens nog het meest geneigd om God te vergeten, zich onafhankelijk te voelen en om deze tijd van voorspoed verkeerd te benutten. In werkelijkheid heeft zo iemand het aanroepen van Gods Naam dan tien keer meer nodig dan in dagen van tegenspoed. Zoals (van zulk aanroepen en vertrouwen) geschreven staat in Psalm 91 [: 7]: ‘Duizend vallen er aan uw zijde, tienduizend aan uw rechterkant.‘” (1)

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 223/224 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 46/47)

(1) Psalm 91 : 7bmaar jou zal het geen kwaad doen.

NB. Deze Luther-quote is een (wat vrije) vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  The Fellowship Site

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s