Leven vanuit verwachting…

En na de dood van Abraham zegende God Izak zijn zoon, en Izak woonde bij de bron van de Levende en Ziende (Genesis 25 : 11, weergave DB 1545).

(…) ‘Het verstand laat zich wijsmaken [lett.: dromen] dat je God moet dienen en verzoenen met zichtbare offers, of andere oefeningen, die door mensen verzonnen zijn. De voorbeelden van de aartsvaders laten echter zien dat dit de voornaamste en hoogste godsdienst is, dat je op God wacht.

Dát is immers het goede nut en doel en de eigenlijke oefening van het geloof. Want het geloof wil ons in de eerste plaats richten op het onzichtbare, namelijk dat het ons voorhoudt om die dingen te geloven, die je met ogen niet kunt zien.

Dat kunnen wij op zich nog wel enigermate dulden en verdragen, maar het wordt moeilijker als de hulp die het verwacht, wordt vertraagd en uitgesteld. Zoals Abraham vijfentwintig jaar heeft gewacht voor aan hem de beloofde zoon werd geboren, en zoals Izak twintig jaar zonder kinderen bleef.

Het aller-bezwaarlijkste is echter dit: wanneer op het uitstel en het lange wachten ook nog volgt dat alles wat gebeurt, ongerijmd en onbegrijpelijk schijnt te zijn voor de ogen van het verstand.

Wie dán nog kan verwachten en vertrouwen, en op datgene kan hopen, dat uitgesteld wordt, en dát kan liefhebben, dat met alles in tegenspraak is – die zal tenslotte ervaren dat God waarachtig is en Zijn belofte getrouw houdt.

Maarten Luther:  Vorlesungen über 1. Mose von 1535 – 1545, vgl. WA 43, 367, 25-37

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van ons e-mailadres info@maartenluther.com

Zie ook: Buiten zichzelf (van verwachting)…

(…) 6 Zie, Gij hebt mijn dagen als enige handbreedten gesteld,
mijn levensduur is als niets voor U;
ja, ieder mens staat daar, enkel een ademtocht. sela
7 Ja, de mens gaat daarheen als een schaduw,
ja, als een ademtocht suizen zij weg,
zij garen bijeen en weten niet, wie het tot zich nemen zal.
8 En nu, wat verwacht ik, Here?
Mijn hoop, die is op U.
(Uit Psalm 39)

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s