Louter rijke troost… (I)

Wij zullen verzadigd worden met het goede van Uw huis, met het heilige van Uw paleis.
(Psalm 65 : 5b)

(…) O, zalig en nog eens zalig, en méér dan zalig en nooit genoeg te prijzen is de mens die deze schat bezit. Hij heeft immers geen schat van goud of zilver, maar een ander, hoger goed. Hij is rijk en vol van louter grote goederen. Want hij hoort dat God met hem spreekt, de Koning en de Heere van alle heren, ja, van alle engelen – en dat is louter rijke troost.

God spreekt immers van enkel eeuwige goederen, namelijk: Ik ben uw God. Ik heb u geschapen, Ik geef u alles en zal u er nog veel meer bij geven. Ik zend u ook Mijn Zoon, Die Zijn bloed voor u stort en u daarmee wast. Bovendien sterk en troost Ik u met Mijn Woord en Geest. Ik zal u in de nood niet verlaten, maar Mijn hand uitstrekken, u helpen en beschermen.

Moeten we het geen rijkdom en geen volheid van alle troost noemen als we horen dat God dit tot ons spreekt, en doet wat ons hart maar kan wensen? Daarom immers spreekt Hijzelf met ons. Anders kon God wel anderen laten spreken, zoals Hij door Mozes heeft gesproken, en zoals Hij nu nog door vorsten, door vader en moeder spreekt, omdat Hij wetten geeft en ons beveelt wat wij moeten doen…

Dan is er echter in nood en verdriet geen troost, geen bevrijding van de zonden, van de vrees voor dood en hel, als het niet zover komt dat wij Hem Zelf horen, als Hij zegt: Zie, Ik zal u bewaren en redden en u alles schenken, ook Mijzelf, en u zult Mijn lieve kind zijn. Wie hoort en erover nadenkt welk groot goed het is dat ons aangebracht wordt, die moet maar blij lachen, zingen en springen. Hij hoeft voor niets bang te zijn, want hij heeft louter rijke troost van God.

Zie vervolg:  Louter rijke troost… (II) en (Slot)

Maarten Luther:Loflied op Gods goedheid – Psalm 65” – Uit het Duits vertaald door N.A. Eikelboom – Den Hertog Uitgeverij.

(…) 44 Het Koninkrijk der hemelen is ook gelijk aan een schat, in de akker verborgen, die iemand vond en verborg; en van blijdschap daarover gaat hij heen en verkoopt alles wat hij heeft, en koopt die akker. (Uit Matteüs 13)

Bron afbeelding:  Logos Bible Fellowship

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s