Het Onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen, 1519 (20)

Vestig je hoop op de HEER en blijf op de weg die Hij wijst, …
(Uit Psalm 37 : 34)

De derde bede: Uw wil geschiede op aarde, zoals in de hemel

(…) “Nu, dat is wat wordt bedoeld met echte gehoorzaamheid (1), iets dat helaas volkomen onbekend is in onze tijd. Tegenwoordig komen ijverige praatjesmakers langs en vullen het hele christendom met hun gebabbel en misleiden de arme mensen met hun doctrines. Ons betoverend roepen ze vanaf de kansels dat ze ons leren kunnen hoe we kunnen werken aan en komen tot het hebben van een goede wil, een goede opvatting (over onszelf), en tot goede besluiten. Vervolgens vertellen ze ons dat als we dit maar hebben bereikt, we ons veilig kunnen voelen en dat alles wat we doen goed en in orde te noemen is.

Met deze leer creëren ze echter alleen maar eigenzinnige en koppige mensen, gedurfde en zelfverzekerde geesten, die constant strijden tegen Gods wil en met hun eigen wil niet breken en deze aan God’s wil niet ondergeschikt maken. Ze menen dat hun eigen ideeën goed (genoeg) zijn en daarom moeten zegevieren en dat alles wat hen hindert van de duivel moet zijn en niet van God. Dát nu geeft geboorte aan de wolven in schaapskleren, aan die arrogante heiligen die werkelijk de meest verderfelijke mensen op aarde zijn.

Dat is de reden waarom ​​bisschoppen vechten en strijden en oorlogen voeren met elkaar en de ene kerk met de andere. Dat is de reden waarom priesters en monniken en nonnen op gespannen voet leven ​​met elkaar. Dat is waarom overal verdeeldheid heerst. Toch beweert elke factie te beschikken over en te werken met een goede wil, de juiste opvattingen en met goddelijk decreet (opdracht). En dus gaan ze door met hun duivels werk, denkend dat het tot eer en glorie van God is. (2)

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 104, 3-19 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 42, p. 47/48)

(1) Zie deze eerdere blog over de derde bede
(2) Opgemerkt AJ: Luther dacht dus niet zo hoog van zichzelf! De enige remedie is dagelijks (én dus ook op zondag op de kansels!) luisterend en biddend te leven met en van Gods Woord alleen (a), want zó wil de levende God met ons omgaan en tot ons spreken en ons wijsheid – nodig voor dié dag! – verschaffen. En dan zullen we elke dag nog weer boete hebben te doen en ons hebben te bekeren – zie bijv. de (slot)bedes van Psalm 19, 119 en 139.
(a) Natuurlijk moeten we daar dan niet van maken dat we op onze theologische opleidingen en bij de preekvoorbereiding en op catechisaties en op school geen aandacht hebben te geven aan de kerkgeschiedenis en aan wat de Kerk geleerd en ons doorgegeven heeft uit God’s Woord, maar daar léven wij niet bij en van!

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 3 In het ​heiligdom​ heb ik U gezien, uw macht en majesteit aanschouwd.
4 Uw ​liefde​ is meer dan het leven, mijn lippen zingen uw lof.
(Uit Psalm 63)

Bron afbeelding:  DailyVersesnet

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s