Verzoeking en bewaring… (II)

(…) Terwijl ze beweren wijs te zijn, zijn ze dwaas en hebben ze de majesteit van de onvergankelijke God ingewisseld voor beelden van vergankelijke mensen, vogels, lopende en kruipende dieren.  (Romeinen 1 : 22-23)

Veronderstellende vrij én wijs te zijn…

(…) De hemel is de hel altijd een slag voor. De hemel: daar ontketende ‘de oude slang’ een oorlog (Openbaringen 12 : 7). Hij is er uitgegooid. Op de aarde gesmeten. Tekeer gaat hij sindsdien hier beneden als ‘een brullende leeuw‘ (1 Petrus 5). Geraffineerd treedt hij op als ‘een engel van het licht‘ (2 Korintiërs 11).

Vermomd, spiritueel, religieus.

Nu het Kind buiten zijn bereik is, achtervolgt hij de Vrouw, de Moeder-Kerk, die de woestijn is ingevlucht en daarvan hemels manna leeft (vg. Exodus 16). Dagelijks begenadigd! ‘Geef ons heden ons dagelijks brood‘, zo leert Jezus ons bidden. De eerste christenen dachten bij deze bede niet uitsluitend aan het levensonderhoud, maar ook aan het Avondmaal. Dagelijkse (!) voeding en versterking door Woord en Sacrament, om het vol te houden in de strijd van het geloof, om ‘de geboden van God te bewaren en te belijden wie Jezus is‘ (Openbaring 12 : 17). Volhouden: satan vervolgt namelijk de vrouw in de woestijn (vs. 13) en de overigen van haar nageslacht. De Kerk, vandaag!

Vervolging: de draak braakt een rivier uit die de woestijn instroomt. Met deze woorden wordt er geen rampscenario getekend in de zin van een tsunami. Dit detail van het visioen schildert het raffinement van duivelse verzoeking! Satan maakt namelijk van de woestijn een soort paradijs!
Hij hypnotiseert de Kerk door gelovigen hier en nu het beloofde land voor te spiegelen. Maak een knieval voor ‘het gouden kalf‘ en je kunt je baden in een rivier van overvloed, luxe, entertainment, genot, plenty mogelijkheden die je toelachen om riant te overleven in de wildernis…

Een levensstijl als die van de Egyptenaren, die in geval van droogte – en dus schaarste – de rivier de Nijl tot hun god hebben en die zelf hun land/tuin kunnen bevloeien, onafhankelijk van de hemel! Tegelijkertijd wel, als massamens, afhankelijk van de systemen van Egypte, ‘de wereld’. Terwijl alle deuren open gaan en er meer dan genoeg te consumeren is, de ‘kwaliteit van leven’ toeneemt, de crisis voorbij – om jaloers op te worden – is de massamens echter innerlijk leeg en bang, slaaf in eendiensthuis‘, in de veronderstelling ‘vrij’ te zijn.

(Wordt vervolgd…)

Bron tekst:  “Verzoeking en bewaring” meditatie van M. Verduin (Zeist) in Ecclesia nr. 2 – januari 2018.

Zie ook:  Verzoeking en bewaring… (I)

Bron afbeelding:  Pinterest

Romeinen 1 22-23 - Claiming to be wise - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s