Je dagelijks toevertrouwen aan God… (IV)

Toen werd Jezus van de Geest weggeleid in de woestijn, om verzocht te worden
van de duivel. (Matteüs 4 : 1)

WIL JE TWEE WAPENS WETEN waarmee de duivel in de strijd verslagen wordt en waarvoor hij echt bang is? Dat is in de eerste plaats: Gods Woord horen, leren en overdenken, zich daarmee troosten, bemoedigen en sterken, en in de tweede plaats: als verzoeking en strijd komen – door datzelfde Woord – het hart omhoog heffen en tot God roepen en om hulp bidden.

Dit horen van Gods Woord en het roepen tot Hem maken dat een van beide altijd doorgaat, als een gedurig gesprek tussen God en mens, of dat Hij met ons spreekt, als wij stil zijn en Zijn Woord horen, of dat Hij ons hoort als wij met Hem spreken in het gebed. Laat maar gebeuren wat wil, het is allebei voor de duivel onverdraaglijk en hij kan er niet tegenop.

Daarom moeten de christenen met deze twee wapens strijden: Zijn Woord horen en bewaren én met aanhoudend roepen en zuchten een eeuwig Onze Vader bidden (a). Een christen moet zo wel doen, vanwege de nood en de strijd waartoe hij steeds door de duivel, wereld en vlees gedrongen wordt. Hij moet, met waken en uitzien, altijd in de strijd vooraan staan, om te zien wanneer of waar de vijand – die nooit een ogenblik slaapt of rust – wil aanvallen.

Maarten Luther: Predigten des Jahres 1539, vgl. WA 47s 758,19-34

Bron tekst: “Uit de diepten roep ik tot U – Dagboek over het gebed – Maarten Luther” samengesteld door Hugo van Woerden (Den Hertog, Uitgeverij)

(a) Het ‘Onze Vader’ is nog altijd een bekend gebed. Het heeft een vaste opbouw. Noem het een formulier gebed. Eén van de voordelen daarvan is: het kán niet eens een gebed zonder end worden! Dat gevaar loop je bij een ‘vrij’ gebed. Ze zeggen wel dat zo’n vrij gebed spontaner is. Jezus geeft op dat ‘eindeloos woordprevelen’ dat wereldwijd bekend geworden gebed. Opvallend. En dat geeft te denken… Zo’n vaststaand gebed helpt om niet teveel woorden te gebruiken en ook om niet per se alle nood altijd te noemen. Iemand vergeleek eens een vaststaand gebed met je eigen huis. Het is vertrouwd. En meer dan eens ga je er anders uit dan je erin gekomen was. Het ‘Onze Vader’ staat als een huis, vertrouwd en goed.
Bron: “Dag in dag uit – 2018” (meditatie 12 januari) – Leger des Heils/Ark Media.

Bron afbeelding:  Pinterest

Matteüs 4 4 - Not by bread alone - Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s