Je dagelijks toevertrouwen aan God… (II)

HEERE, in benauwdheid hebben zij U bezocht; zij hebben hun stil gebed uitgestort,
als Uw tuchtiging over hen was. (Jesaja 26 : 16)

ALS JE ALTIJD VREDE EN RUST HEBT, dan bid je niet meer en geef je ook niets meer om het Woord. Wij houden dán zelfs een koud hart als we Gods Woord lezen of horen! Zo komen we in een schandelijke en schadelijke zelfverzekerdheid terecht.

Daarom moeten we lijden en vernederd worden. Gebeurt dat niet door gevangenis en bloedvergieten, zoals de heilige martelaren geleden hebben – en nog lijden – dan moet het gebeuren door geestelijke aanvechtingen, door vrees, verdriet en angst. Anders zullen wij in onze zonden omkomen, omdat ons vlees verrot, vergiftigd en melaats wordt.

Wij hebben een Arts nodig Die het luie en gemakzuchtige vlees geneest door kruis, lijden, droefheid, verlies, schande en smaad, want dat is het echte medicijn en geneesmiddel waar God de zondeziekte mee geneest. Van zulke voorbeelden is de Heilige Schrift vol! Namelijk dat de heiligen door veel beproevingen heen behouden moeten worden.

Want als je zonder aanvechtingen bent, vergeet je de geestelijke oefeningen: bidden, geloven en loven.

Echter in nood, tegenspoed en droefheid, roep, bid, zucht en klaag je het bij God uit! Zo word je in het Woord geoefend en erdoor onderwezen, zoals Jesaja zegt: ‘Heere, in benauwdheid hebben zij U bezocht; zij hebben hun stil gebed uitgestort, als Uw tuchtiging over hen was.’ Ook in een ander hoofdstuk zegt Jesaja: Alleen de aanvechting leert op het Woord letten’. (1)

Maarten Luther: Vorlesungen über i.Mose von 1535/1545, vgl. WA44, 584, 15-35

(1) Luthers weergave van een tekstfragment uit Jesaja 28 : 19.

Bron tekst: “Uit de diepten roep ik tot u – Dagboek over het gebed – Maarten Luther” Samengesteld, vertaald en ingeleid door H.C. van Woerden. Den Hertog Uitgeverij.

Bron tekst:  Pinterest

Jesaja 23 2-3a - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s