Gebonden in en door de liefde…

Het is niet goed, dat de mens alleen zij. Ik zal hem een hulp maken, die bij hem past.
(Uit Genesis 2 : 18-23)

De eerste mens is alleen. Christus was alleen; wij zijn ook alleen. Maar ieder is op eigen wijze alleen. Adam is alleen in de verwachting van de andere mens, van de gemeenschap; Christus is alleen, omdat Hij alleen de andere mensen liefheeft, omdat Hij de weg is waarlangs het mensengeslacht tot zijn Schepper terugkeerde; wij zijn alleen, omdat wij de andere mensen van ons gestoten hebben, omdat wij hen haatten.

Adam was alleen in hoop, Christus was alleen in de volheid van zijn godheid, wij zijn alleen in het kwaad, in de hopeloosheid.

God schept de mens een hulp; het is niet goed, dat Adam alleen zij. Waarvoor heeft de mens, die in Gods bescherming leeft, een hulp nodig? Elders in de Bijbel is alleen God zelf de mens een hulp.

Wanneer hier dus van de vrouw gesproken wordt, moet daarmee iets heel ongewoons bedoeld zijn. Het kan in de samenhang van het geheel alleen hier om gaan, dat de vrouw de man een hulp zal zijn bij het verdragen van de hem gestelde grens. De andere mens is de mij door God gestelde grens, die ik liefheb en die ik om wille van mijn liefde niet zal overschrijden.

De vrijheid en het creatuur-zijn zijn door de schepping van de andere mens gebonden in de liefde. (1)

Hiermee staat al één ding vast: waar de liefde tot de ander verminkt is, kan de mens zijn grens alleen nog maar haten, wil hij deze alleen maar bezitten – grenzeloos, of vernietigen — grenzeloos, want nu beroept de mens zich op zijn recht en wat hij tot dan toe deemoedig ontving, wordt nu aanleiding tot roemen en rebellie.

Dat is onze wereld. De genade van de andere mens die onze hulp is, doordat hij ons helpt onze grens te verdragen – deze genade is tot een vloek geworden; de ander is geworden tot degene die onze haat tegen God (1a,1b) steeds hartstochtelijker maakt, om wie wij niet meer kunnen leven voor God en die ons steeds weer en meer tot oordeel wordt.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Wat is de mens” – (20 februari) “Wachten op hulp” – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(1a) (…) 20 Als iemand zegt: ‘Ik heb God lief,’ maar hij haat zijn broeder of zuster, is hij een leugenaar. Want iemand kan onmogelijk God, die hij nooit gezien heeft, ​liefhebben​ als hij de ander, die hij wel ziet, niet liefheeft. 21 We hebben dan ook dit gebod van Hem gekregen: wie God liefheeft, moet ook de ander ​liefhebben. (Uit 1 Johannes 4)

(1b) (…) 3 Want dit is de ​liefde​ tot God, dat wij Zijn geboden in acht nemen; en Zijn geboden zijn geen zware last. 4 Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld; en dit is de overwinning die de wereld overwonnen heeft: ons geloof. (Uit 1 Johannes 5)

Zie evt. ook:  “Huwelijk – beeld van grote verborgenheid…

Bron afbeeldingen:  Bible verses en DailyVerses.net

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s