Huwelijk: beeld van grote verborgenheid…

(…) 2 ‘Het is met het ​koninkrijk van de hemel​ als met een ​koning​
die een bruiloftsfeest gaf voor zijn zoon. (uit Matteüs 22)

(1) Het huwelijk is een voorbeeld van de grote verborgenheid en wonderlijke vereniging van Christus en Zijn kerk (vgl. Efeze 5:32). Allen die in Hem geloven, zijn Zijn lidmaten en Hij is hun Hoofd (vgl. Efeze 5:23). Zoals Paulus zegt: ‘van Zijn vlees en van Zijn gebeente.’ (Efeze 5:30), net als in de eerste schepping de vrouw uit de man is genomen (Genesis 2:23).

Het moet zeker wel een ondoorgrondelijke en onuitsprekelijke liefde van God zijn, dat de Goddelijke natuur nu zo met ons is verbonden en in ons vlees en bloed is neergedaald dat de Zoon van God werkelijk met ons één vlees en één lichaam is geworden. En wel op die manier dat Hij niet alleen onze Broeder, maar ook onze Bruidegom wil zijn (vgl. o.a. Openbaring 21 : 9). Daarbij geeft Hij ook al het Zijne aan ons in eigendom. Dat is: al Zijn Goddelijke heerlijkheid, wijsheid, gerechtigheid, heiligheid, leven, kracht en macht, zodat wij in en met Hem ook de Goddelijke natuur deelachtig worden, zoals de apostel Petrus zegt (vgl. 2 Petrus 1 : 4).

Onze Heere Christus wil dat wij geloven dat wij al deze hemelse goederen en heerlijkheid van Hem hebben ontvangen, zodat wij ons vrolijk en vol vertrouwen in Hem verblijden, zoals een bruid doet die deelt in de heerlijkheid en de goederen van haar bruidegom. Kijk, dát laat Hij ons zien in dit dagelijkse beeld van een bruiloft of huwelijk, waarbij de bruid en de bruidegom voortaan alles gemeenschappelijk hebben (vgl. Mattheüs 22 : 1-14). Zodat wij daaruit Ieren en verstaan dat Christus ook zo’n hartelijke liefde heeft voor Zijn bruid, de christelijke kerk. Maar dan met veel grotere liefde, trouw en genade dan ooit een aardse bruidegom had voor zijn bruid.

Bij deze vrolijke bruiloft bekleedt en versiert Hij Zijn bruid met al Zijn heerlijkheid, dat is met de vergeving en afwassing van zonde en met Zijn eeuwige gerechtigheid, en daarbij schenkt Hij haar de Heilige Geest. Verder geeft Hij ook licht, wijsheid, kracht en alle andere gaven die Zijn lieveling nodig heeft.

(1) Behandelde tekst: Mattheüs 22:1-14.

Maarten Luther: Crucigces Sommerpostille, vgl. WA 22,336,20 – 337,16

Bron tekst: “Maarten Luther – Mijn enige troost – 365 dagen met de Heidelbergse Catechismus” samengesteld door H.C. van Woerden, Den Hertog uitgeverij.

Bron afbeelding:  DailyVerses.net

Jesaja 61 10 - grote vreugde in de Heer - bruid bruidegom - DailyVerses.net

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s