Waar de Kerk(strijd) begon…

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen.
(Genesis 2 : 24)

Hier schijnen wij te stoten op een duidelijke vergissing van de verteller; hoe kan Adam, die niets weet van een vader en moeder, zo iets zeggen? Wanneer we dieper op de tekst ingaan treedt er een fundamenteel inzicht aan de dag.

De Adam die zo spreekt zijn wij zelf, die wél een vader en moeder hebben, die weten dat het elkaar toebehoren in liefde van man en vrouw een heel eigen karakter heeft

maar die dit weten door ónze schuld geheel bedorven en ontwricht hebben.

Hier wordt niet gezegd dat we ons niets hoeven aan te trekken van maatschappelijke vormen of van de band met onze ouders; deze zin is een uiterste poging om de diepte en ernst van het elkaar toebehoren te beschrijven. Dit laatste elkaar toebehoren is echter zonder enige twijfel gezien in samenhang met de geslachtelijkheid van de mens.

Uit alles blijkt, dat geslachtelijkheid de uitdrukking is van onze tweeledigheid…
de mens is enkeling en hij is verbonden met de ander.

De geslachtelijkheid is niets anders dan de uiterste verwerkelijking van het elkaar toebehoren, zij heeft hier nog geen eigen leven los van deze bedoeling. De gemeenschap van man en vrouw is de aan God ontleende, Hem als Schepper verheerlijkende, aanbiddende gemeenschap der liefde. 

Daarom is zij kerk in haar oorspronkelijke vorm.
En omdat zij kerk is,
is zij een voor eeuwig gebonden gemeenschap.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Wat is de mens” – (21 februari) “Kerk in oorspronkelijke vorm” – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(…) 4 En Hij antwoordde en zei tegen hen: Hebt u niet gelezen dat Hij Die de mens gemaakt heeft, hen van het begin af mannelijk en vrouwelijk gemaakt heeft, 5 en gezegd heeft: Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten, en die twee zullen tot één vlees zijn, 6 zodat zij niet meer twee zijn, maar één vlees? Dus, wat God samengevoegd heeft, laat de mens dat niet scheiden. (Uit Matteüs 19)

Bron afbeelding:  Vinyl Friend

Mattheüs 19 6 - God has joined together - Vinyl Friend

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s