Het wondere werk van de heilige Geest…

En Ik zal de Vader bidden, en Hij zal jullie een andere trooster geven, opdat Hij eeuwig bij jullie zal blijven.‘ (uit Johannes 14 vers 16)

Geciteerd: Dit is het ambt en werk van de heilige Geest nadat Ik van jullie ben heengegaan: Hij zal jullie troosten, onderwijzen, bijstaan, leiden, verdedigen, vermanen, helpen en versterken, zo dikwijls als jullie dat nodig hebben. Want in de wereld zullen jullie geen troost en bijstand hebben, maar de hele wereld zal tegen jullie zijn. De duivel zal jullie verzoeken en lastig vallen en met zijn giftigste lastertong, het ergste van jullie zeggen en jullie voor de hele wereld beschuldigen en uitroepen als verleiders en opstandelingen.

Bovendien zal hij je in eigen geweten en hart inwendig plagen en beangstigen met verschrikkingen van Gods toorn, treurigheid, en met verdrietige gedachten over je eigen zwakheid. Daardoor zou je wel kunnen en moeten wanhopen, wanneer je daarin zonder kracht en troost werd gelaten.

Tegen deze lasteraar en aanklager (wil Christus zeggen) zal Ik jullie van Mijn Vader in Mijn plaats de heilige Geest zenden als Pleitbezorger en Verdediger, Die zal voor je pleiten bij God. Daarbij komt dat Hij jullie zal versterken, zodat je niet door schelden en lasteren, aanklagen en verschrikken van de duivel en de wereld de moed opgeeft, maar daarentegen juist een onverschrokken moed krijgt en dapper je mond opendoet. Dat is, dat je in de zaak van het geloof en de belijdenis van Christus standhoudt en overwint (Lukas 21 vers 15).

[Maarten Luther: Sermon am Pfingsttage, Kirchenpostille, nur in Editionen 1540 und 1543. W(1)11, 1406 ff]

>> Leestips: Psalm 123, Lukas 21 : 5-19 en Johannes 14 : 15-31.

Bron citaat: ‘Vertroost elkaar met deze woorden…’ – ‘De Heilige Geest en Zijn werk (2) – 23 mei’ – Den Hertog uitgeverij (2022)

Zie ook: ‘Wat zien we dan van de heilige geest bij jullie?

Want ik zal jullie woorden van wijsheid schenken die door geen van je tegenstanders kunnen worden weerstaan of weersproken.’ (Uit Lukas 21 vers 15)

Bron afbeelding: Daily Bible Inspirations

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s