Wat zien we dan van de heilige Geest bij jullie?

‘Luister naar de woorden van de HEER,
jullie die voor Zijn woorden huiveren
Er wordt gezegd door jullie volksgenoten,
die jullie haten en verstoten:
“Dankzij ons staat de HEER in aanzien.
Toon ons dan eens hoe blij je bent.”
Maar zij zullen zelf te schande staan.
(Uit Jesaja 66 vers 5)

Geciteerd: Deze troost en waarheid van de heilige Geest is zeer bedekt en diep verborgen, want deze woorden worden alleen in en door het geloof gezien* en ervaren. Zodat de christenen dit zelf ook niet altijd ondervinden, maar in hun zwakheid veeleer het tegendeel voelen. Dat komt doordat de duivel dit zowel inwendig door de vreesachtigheid van hun vlees, als uitwendig door de verdorvenheid van de wereld verhindert en tegengaat. Dit is soms zo erg, dat ze vaak bijna geen goede, troostvolle gedachten over God kunnen hebben.
Ze ondervinden wat de grote apostel over zichzelf klaagt: dat ze altijd uitwendig strijd en inwendig vrees voelen (2 Korintiërs 7 vers 5). Zodoende is er niet altijd troost en vreugde, maar meestal treuren, angst en doodstrijd. Zoals Paulus ook in 2 Korintiërs 4 (vers 11) zegt: ‘Wij die leven, worden altijd in de dood overgegeven, om Jezus’ wil.‘ Idem in 1 Korintiërs 15 (vers 31): ‘Bij onze roem, die ik over u heb in Christus Jezus, onze Heere: ik sterf dagelijks.‘ Zoals je nu ook kunt zien dat veel vrome harten altijd treurig en zwaarmoedig zijn, zich met hun eigen gedachten beangstigen en plagen, en in aanvechtingen van de duivel de wanhoop nabij zijn. Waar is hier, zegt de wereld en ons eigen vlees, de Heilige Geest, waar jullie christenen zo hoog van opgeven?
[Maarten Luther: Sermon am Pfingsttage, Kirchenpostille, nur in Editionen 1540 und 1543. W(1)11, 1406 ff]

* Zie Lukas 7 : 29-30 en Johannes 3 : 3 en 5.

>> Leestips: Psalm 39 en 40 en 2 Korintiërs 11.

Bron citaat: ‘Vertroost elkaar met deze woorden…’ – ‘De Heilige Geest en Zijn werk (4) – 25 mei’ – Den Hertog uitgeverij (2022)

Zie ook: ‘het wondere werk van de heilige Geest…

Maar volgens mij heeft God ons, apostelen, de laagste plaats toegewezen, alsof we ter dood veroordeeld zijn. We zijn voor heel de wereld, zowel voor engelen als mensen, een schouwspel geworden. Wij zijn dwaas omwille van Christus, terwijl jullie dankzij Christus zo geweldig wijs zijn; wij zijn zwak, terwijl jullie zo geweldig sterk zijn; jullie staan enorm in aanzien, terwijl wij worden veracht. (…) Tot op dit ogenblik zijn wij het uitschot van de wereld, het uitvaagsel van de mensheid.’ (uit 1 Korintiërs 4 uit de verzen 6-13)

Bron afbeelding: Pinterest (Pin on Christian quotes)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s