Tot slaven gemaakt of (weer) tot slavernij vervallen…

Beiden Grieken en Barbaren, beiden wijzen en onwijzen ben ik een schuldenaar.’
(Uit Romeinen 1 vers 14)

Geciteerd: De macht om iemand van zijn vrijheid te beroven geeft je niet het recht om dat ook daadwerkelijk te doen. In het Oude Testament wordt vaak herinnerd aan het slavernijverleden van Israël. Telkens riep God het volk op: ‘Jullie zijn zelf slaaf en vreemdeling geweest, neem dat ook mee in de manier hoe je met anderen omgaat’.

Opgemerkt 1: De boze is er alles aan gelegen om Gods volk weer tot een slavenbestaan te brengen en om Gods volk aan te zetten tot het handhaven van slavernij. We zien dat in gemeenten/kerken waar de Wet van Mozes weer verheven is tot tuchtmeester tot Gods vrije kinderen genoeg ware bevinding bijeen gesprokkeld hebben om zichzelf (ook) als vrije kinderen van God te mogen beschouwen. In die kerken is er altijd ‘een schare die de ware bevinding (nog) niet kent’. En in de Evangelische beweging doet men alsof Gods kinderen zichzelf eerst moeten vrijkopen, alsof ze niet al vrijgekocht zijn en van kinds af aan recht hebben op de doop in de gemeente van Jezus Christus.

Opgemerkt 2: De brieven van de apostelen keren zich steeds weer tegen de mensen die ons opnieuw tot slavernij willen brengen in Christus gemeente. De Reformatie was een bevrijding uit slavernij die door de heersende geestelijkheid binnen de Roomse kerk de gemeenten van Jezus Christus werd opgelegd. Daarbij wil ik hier dan ook wijzen op de invloed van Augustinus, die op het gebied van het huwelijk (of het zich onthouden daarvan) ons weer een slavenbestaan heeft gebracht met alle invulling ook die de kerk er daarna aan gegeven heeft. Niet alleen wat betreft omgaan met geld maar zelfs ook wat betreft het huwelijk(sleven) kan wel gezegd worden ‘dat de kinderen van de wereld daar verstandiger mee om weten te gaan dan de kinderen van het licht’ – Zie Lukas 16 : 1-8.

Opgemerkt 3: Het is geestelijke hoogmoed geweest van het christelijke Europa, dat het zich niet (als de apostelen) ‘beiden Grieken en Barbaren (en de Joden!), beiden wijzen en onwijzen’ zich een schuldenaar heeft geweten (zie Romeinen 1 vers 14) om dan in navolging van de apostelen zich daar ook naar te gedragen. En is het in de christelijke westerse wereld vandaag de dag werkelijk anders dan voorheen?

>> Leestip: 2 Korintiërs 6 : 1-13.

Bron citaat: ND Geloof & kerk – ‘Gespreksboek over slavernij: ‘Puinruimen om bij de bevrijdende boodschap van de Bijbel uit te komen’ – door Marina de Haan

Wees met elkaar mijn navolgers, broeders en zusters, en houd het oog gericht op hen die zó wandelen, zoals u ons tot een voorbeeld hebt.’ (Uit Filippenzen 3 vers 17)

Bron afbeelding: Knowing Jesus

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s