Waarom we de lijdelijke gerechtigheid omhelzen…

Voor de koorleider. Een Psalm van David’ (…) ‘Wanneer het volk bijeen is, spreek ik over de blijde boodschap van Uw gerechtigheid‘ (Uit Psalm 40 het opschrift en vers 10)

Geciteerd: Wanneer de lijdelijke [passieve] gerechtigheid van het geloof, ook wel de christelijke [=Bijbelse] gerechtigheid genoemd, aangegrepen wordt, dan kan het geweten zich daarop in rust en vrede neerleggen en met standvastig vertrouwen zeggen: Ik zoek geen dadelijke [actieve] gerechtigheid van doen en laten; ik behoorde die wel te hebben en te verrichten; maar, al zou ik die hebben en verrichten, dan kan ik daar toch helemaal niet op vertrouwen. Ook durf ik geen rekenschap daarvan af te leggen voor de rechterstoel van God.
Daarom werp ik mij buiten alle dadelijke gerechtigheid – zowel de mijne als die van Gods wet – en ik omhels alleen deze lijdelijke gerechtigheid. Dat is: de gerechtigheid van genade, barmhartigheid en vergeving van zonden. In één woord: de gerechtigheid van Christus en de heilige Geest, die wij niet zelf verrichten of volbrengen, maar die ons wordt toegerekend en geschonken; die wij niet zelf hebben, maar uit genade ontvangen, omdat God de Vader door Jezus Christus ons dat geschenk geeft.

Opgemerkt: Daarom zeg ik – en ik blijf het herhalen – dat de ‘zuigelingendoop’ van heidenen en van onze pasgeboren kinderen ons laat zien en leert hoe wij Gods gerechtigheid ontvangen door het geloof: het komt allemaal van Gods kant, zelfs ons geloof en daarom past ons geen hoogmoed tegenover andere mensen en zullen wij zelfs onze en Gods vijanden liefhebben en liefde bewijzen, zoals onze Heer ons liet zien toen Hij zijn leven gaf voor goddelozen – zie ook Mateüs 5 : 43-48.

>> Leestips: Psalm 40 (kerngedeelte ivm meditatie de verzen 10-13), Lukas 7 vers 29 en Galaten 1 : 1-9 (kerntekst vers 3)

Bron citaat: ‘Vertroost elkaar met deze woorden – Dagboek over belofte en troost’ – Citaat/meditatie* van 28 februari
* [Maarten Luther: In epistolam S. Pauli ad Galatas Commentarius, WA 40.1,42,26-43, 17 (Dr.)]

Bron afbeelding: Pin by Mary Daughrity on Scripture

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s