Kerkleiders die niet weten wat ze moeten doen?

Hij ging naar de hogepriester met het verzoek hem aanbevelingsbrieven mee te geven voor de synagogen in Damascus. opdat hij de aanhangers van de Weg die hij daar zou aantreffen, mannen zowel als vrouwen (1), gevangen kon nemen en meevoeren naar Jeruzalem.’ (Uit Handelingen 9 uit de verzen 1-2)

Geciteerd 1: Na de val van het christendom worden gelovigen in westerse landen volgens Hansen geconfronteerd met „een vreemde mengeling van apathie en aversie jegens het Evangelie. Veel van onze buren zien het christendom als het nieuws van gisteren, maar ook als de bron van de problemen van vandaag. Dit is een nieuwe uitdaging. En een grote uitdaging. Kerkleiders* weten niet wat ze moeten doen.
* Gelukkig zijn er uitzonderingen op deze regel – zoals Tim Keller…

Geciteerd 2: Om goed zicht te krijgen op de problematiek van kerkverlating heeft het centrum inmiddels een onderzoeksbureau opdracht gegeven voor het houden van „de grootste enquête ooit” onder kerkverlaters. De uitkomsten daarvan zal men delen via de website en deskundigen zullen worden gevraagd antwoorden te geven op problemen die leven bij deze ex-kerkleden.

Geciteerd 3: „Het Kellercentrum wil kerken ook leren om wervende kerken te zijn”, zegt Hansen. „Zelfs als we de kerk een meer gastvrije plek maken voor sceptici en twijfelaars, moeten we naar hen toe gaan – in hun buurten, op hun scholen en op hun werkplek. We moeten leren hoe we voor de naam en zaak van Christus kunnen opkomen in een vijandig klaslokaal of werkomgeving. Hoe houden we van onze naasten, als zij ons als de slechteriken zien?”

Opgemerkt 1: Is het niet het kenmerk van de eerste en latere gemeenten van Jezus Christus dat het een bottom-up beweging is geweest! En natuurlijk kon dat alleen gebeuren omdat er een werkelijk hemelse genadige en zegenrijke Top-down beweging aan ten grondslag lag én ligt!

Opgemerkt 2: Deze gang van zaken is onbegrijpelijk en ongelooflijk voor het menselijke verstand en juist kerkleiders hebben daar moeite mee om dat te begrijpen én om er naar te handelen. Maar we zagen toch niet voor niets dat zo duidelijk gedemonstreerd in de tijd dat onze Heer hier op aarde rondliep. Juist de theologisch best opgeleide mensen, die zichzelf als leiders van het Godsvolk beschouwden en opwierpen (ook bij de Romeinen), konden die Weg van God niet aanvaarden. Moesten zij wat zij geleerd hadden en leerden en bereikt hadden opgeven om ‘die Jezus uit Nazareth’ (met dat ‘stelletje Gallileeërs’) te eren door Hem te gaan volgen? Nee, die ‘bottom-up beweging’ wilden ze met alle kracht en alle middelen – het doel heiligde de middelen – tegenwerken en onderdrukken en diende zo mogelijk geheel vernietigd worden.

Opgemerkt 3: We kunnen hierbij ook nog stellen: Het westerse christendom heeft alle middelen en tijd gekregen om zich op een Bijbelse manier binnen eigen gelederen te verweren tegen het ‘moderne heidendom’ (2), zoals het volk Israël alle middelen en tijd gekregen (2) had om zich binnen eigen gelederen te verweren tegen het ‘oude heidendom’. En we hebben die gelegenheid als westerse christenen nog altijd, daar hebben we zeer beslist niet een Kellercentrum voor/bij nodig!

(1) Opvallend dat ze blijkbaar voor de vrouwen even beducht waren als voor de mannen. Blijkbaar hadden de vrouwen die Jezus volgden en dienden (voor én na Zijn kruisdood en opstanding) nogal indruk gemaakt op de leiders in Jeruzalem…
(2) Zie Romeinen 10!

Opgemerkt slot: Schreef naar aanleiding van de discussie van dr. G.A. van den Brink met ds. W. Visscher in het RD nog wat in de volgende blog te lezen valt.

Bron citaten: RD kerk & religie – ‘Kellercentrum wil christen toerusten voor seculiere cultuur’ – door Wim Kranendonk

Het woord van God vond steeds meer gehoor (onder het gewone volk), zodat het aantal leerlingen in Jeruzalem sterk groeide; ook een grote groep priesters aanvaardde het geloof.‘ (Uit Handelingen 6 vers 7)

Bron afbeelding: Bible Hub

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s