Spreken over ‘aanbod van genade’?

Jezus heeft nog veel meer wondertekenen voor Zijn leerlingen gedaan, die niet in dit boek staan, maar deze zijn geschreven opdat u/jullie gelooft dat Jezus de Messias is, de Zoon van God, en opdat u/jullie door te geloven leeft door Zijn Naam.‘ (Uit Johannes 20 de verzen 30-31)

Geciteerd: De voordracht van de hersteld hervormde emeritus predikant, woonachtig in Apeldoorn, bevat vlijmscherpe kritiek op prediking en pastoraat in de gereformeerde gezindte. Een algemeen welmenend aanbod van genade? Dat vind je in aanzienlijke delen van de (Oud) Gereformeerde Gemeenten (in Nederland) en Hersteld Hervormde Kerk helaas niet, stelde ds. Van den Brink. Als predikanten de genade van God in Christus ter sprake brengen, roepen ze eerder op om niet te geloven –want geestelijk dode zondaren kunnen dat niet– dan om dat wel te doen, betoogde hij. Doordat zij verkiezing of wedergeboorte sterk benadrukken, wekken ze de indruk dat God het niet werkelijk meent als Hij mensen Zijn genade aanbiedt. Sommige voorgangers gaan dogmatisch zelfs zo ver dat ze stellen dat God aan een deel van de kerkgangers Zijn Evangelie slechts met één doel bekendmaakt, namelijk om in het eindgericht hun straf des te zwaarder te laten zijn. Als er in deze kerken al Evangelieprediking is, dan is dat vaak een voorwaardelijk Evangelie, of een „evangelie met kleine lettertjes”, aldus ds. Van den Brink.

Opgemerkt 1: Wanneer we bij de verkondiging van het Evangelie spreken over ‘aanbod van genade’, dan zitten we al op een fout spoor! De waarheid (een feit!) wordt verkondigd en de waarheid die kan je gelovig aanvaarden of verwerpen. Zo eenvoudig ligt het. En wanneer je die waarheid gelovig aanvaardt, dan leert Gods Woord ons dat ons geloof (dat geloven) een werk van de heilige Geest is, aan Wie we dan ook altijd weer mogen vragen om dat geloof in ons te blijven werken. En de heilige Geest wil dat geloof in ons blijven werken door Woord en gebed en door het bijwonen van de samenkomsten van de gemeente met ook de bediening van de Sacramenten, waarbij we als (belijdende) gelovigen ook niet zullen nalaten deel te nemen aan (of laten afhouden van) de vieringen van het heilig Avondmaal. Het is ons werkelijk allemaal kinderlijk eenvoudig gemaakt!

Opgemerkt 2: Wanneer iemand wil opmerken: ja, maar dat geloof van hem of haar of van mij dat kan toch en ‘tijd-geloof’ blijken te zijn. Ja, dat kan, maar dat kunnen we niet eerder zeggen, dan wanneer dat ook daadwerkelijk zo blijkt (toch beter: lijkt!) te zijn. Er komen dan omstandigheden waardoor iemand het geloof (en de broeders en zusters van de gemeente/kerk) vaarwel zegt. Maar dan nog zullen we maar heel voorzichtig zijn met ons oordelen. God kan zo iemand ook nog weer ‘terecht brengen’, dat mogen we blijven vasthouden (geloven) op grond van Gods Woord.

Opgemerkt 3: En een ‘historisch geloof’ dan? Mensen die zeggen dat ze de Bijbel van kaft tot kaft geloven, maar toch ook zeggen nog niet ‘bekeerd’ te zijn. Die mensen redeneren teveel. Wanneer ze werkelijk Gods Woord geloven, dan is dat het werk van de heilige Geest. En wanneer ze eerst nog een bijzonder teken van God willen ontvangen dan geloven ze blijkbaar God toch niet op Zijn Woord en dat is geen ‘historisch geloof’ maar ongeloof! (Zie o.a. Johannes 20 : 24-31).

Opgemerkt slot: Dus die woorden aanbieden en aannemen en toe-eigenen, die zijn helemaal niet van belang! De waarheid wordt ons verkondigd en die waarheid geloof je eerbiedig – en dan kan en mag je jezelf niet uitsluiten! – of je gelooft die verkondigde waarheid niet. (1) En dat laatste is ongeloof. Een tussenweg is er niet voor het geloof!

(1) Zie de woorden van onze Heer in Johannes 3 : 14-21.

Bron citaat: RD Kerk & religie – ‘Ds. G.A. van den Brink en ds. W. Visscher in gesprek over de prediking van het Evangelie’ – door Addy de Jong en Maarten Stolk

Jezus zei: “Ik ben geboren en naar de wereld gekomen om van de waarheid te getuigen, en ieder die de waarheid is toegedaan, luistert naar wat Ik zeg.” Hierop zei Pilatus: “Maar wat is waarheid?“‘ (Uit Johannes 18 uit de verzen 36-38)

Bron afbeelding: Praying for the World

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s