Onuitroeibare (refo) gedachte?

Deze boodschap (zie de voorgaande verzen 1-7) is betrouwbaar. Ik wil dat je hierover met overtuiging spreekt, opdat zij die op God vertrouwen zich erop toeleggen om het goede te doen. Daar heeft iedereen (!) baat bij.’ (Uit Titus 3 vers 8)

Geciteerd 1: Niet alleen vroomheid op zondag, maar paraat staan in de samenleving en dienstbaar zijn voor de medemens. Met die houding kan een christen een „vredestichter” zijn in een gepolariseerde samenleving.

Geciteerd 2: Verhoeve (1) citeert een Goudse visverkoper. „Als er een crisis komt, rent iedereen voor zijn eigen hachje.” En de kiem voor dat individualisme is volgens de burgemeester, verrassend genoeg, gelegd in de renaissance en de Reformatie. „Luther vroeg: hoe ben ík rechtvaardig voor God?.”

Opgemerkt 1: Luther was door de RK met die vraag opgescheept omdat hem het goede antwoord op die vraag niet gegeven en ook niet geleerd werd door de kerk van zijn tijd. Toen hij dat antwoord gevonden had, werden de mensen door hem van het goede en bevrijdende antwoord, dat in Gods Woord werkelijk te vinden is, voorzien en kwam het leven van de mensen in de kerken – bevrijd van bange vrees – weer in de christelijk vrijheid, die dankbaarheid teweeg brengt, te staan.

Opgemerkt 2: Die vrucht van Luthers prediking die kunnen we zien in het samenleven van het vorstelijke gezin dat woonde op de Dillenburg in Duitsland. Lees nog weer wat daarover bekend is in deze blog: ‘Over zijn moeder: Juliana van Stolberg

Opgemerkt 3: Het zijn helaas ‘de mannen van nadere reformatie’ die die bange vraag ‘hoe vind ik een genadig God’ weer voluit geherintroduceerd hebben. We kunnen dat werkelijk niet genoeg betreuren! Het maakt de gelovigen tot mensen die eerst en vooral uit zijn op het zoeken en vinden van zekerheid over hun eigen persoonlijke heil en wat in deze kringen aan gemeenschapsleven gevonden wordt, komt dat ergens werkelijk uit boven zeer wettische vormen van samenleven? Want wie komen in zulke kringen toe aan een werkelijk dankbaarheidsleven? Het is daar toch altijd een selecte minderheid die zekerheid gevonden meent te hebben en dat terwijl juist van de hele gemeente een dankbaarheidsleven gevraagd kan en mag worden bij een voluit Reformatorische prediking!

(1) Pieter Verhoeve (historicus en jurist), burgemeester van Gouda, vrijdagochtend op het Congres Vianen.

Bron citaat: RD Binnenland | Polarisatie – ‘Medicijn voor de refozuil in gepolariseerde samenleving’ – door Arco Vulk

Hij heeft Zichzelf voor ons gegeven om ons van alle zonden vrij te kopen, ons te reinigen en ons tot Zijn volk te maken, dat vol ijver is om het goede te doen. Gebruik je gezag om dit te verkondigen, moedig aan en wijs terecht. Laat niemand op je neerkijken.‘ (Uit Titus 2 uit de verzen 11-15 de verzen 14-15)

Bron afbeelding: SlideShare

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s