Is/valt Maarten Luther hier nog te volgen…

Jaagt naar vrede met allen en naar de heiliging, zonder welke niemand de Here zal zien. Ziet daarbij toe, dat niemand verachtere van de genade Gods, dat er geen bittere wortel opschiete en verwarring stichte, en daardoor zeer velen zouden besmet worden.‘ (Uit Hebreeën 12 vers 14)

Geciteerd: Houd het er echter onder geen enkele voorwaarde voor, dat het genoeg is als je het lichaam en bloed van Christus uitwendig in het avondmaal eet en drinkt! Juist zoals het niet genoeg is, als je een paard een schilderij met haver erop voorhoudt om het daarvan te laten eten, alsof dat echte haver zou zijn – het paard wil echte haver hebben!
Het avondmaal is evenwel het echte voedsel, maar wie het niet met het hart eet door het geloof, voor die helpt het niet, want het maakt op zich niemand vroom of gelovig. Want het avondmaal vereist dat je tevoren reeds vroom en gelovig bent!

Opgemerkt 1: Het lijkt me toch dat Maarten Luther met deze woorden hier ons in feite voorhoudt dat je wel eerst goed gegeten moet hebben en verzadigd zijn om profijt te kunnen hebben van een goede voedzame maaltijd. Paulus waarschuwt ons voor het maken van verkeerde tegenstellingen, en is dat niet wat hier nu gebeurd?!

Opgemerkt 2: Ons geloven is nog altijd zo zwak en onvolkomen dat ieder gedoopt lid van de gemeente tot deze ‘Maaltijd van de Heer’ genodigd wordt. En natuurlijk zal zo’n gedoopt lid niet aangaan in de hoop daarmee het geloof eerst nog eens te verwerven, maar wel omdat een gelovige weet (gehoord heeft!) dat men altijd weer dient aan te gaan, namelijk om het geloof niet te verliezen, dat is: door die nalatigheid ‘te verachteren in de genade’. Want in/uit eigen kracht kan een gelovige niets. Laten we ons zelf maar vergelijken met de Korintiërs (ipv onszelf te hoog inschatten), die door Paulus voorgehouden kregen dat ze nog niet zo ver waren dat ze al ‘vast voedsel’ konden verdragen, en daarom als ‘kinderen in het geloof in Christus’ melk toegediend kregen van hem. (Zie 1 Korintiërs 3!)

Zie ook: ‘Offermaaltijd of Gedachtenis én getuigenismaaltijd?’

Bron citaat: maartenluther-com – ‘Het echte voedsel en de echte drank’ – Citaat 30 januari 2023

‘”Geef ons altijd dat brood, Heer!” zeiden ze toen. “Ik ben het brood dat leven geeft,” zei Jezus. “Wie bij Mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in Mij gelooft zal nooit meer dorst hebben. Maar ik heb u al gezegd dat u niet gelooft, ook al hebt u Me gezien.“‘ (Uit Johannes 6 de verzen 34-36)

NB. Je zou nu kunnen zeggen: als je maar gelooft is al je honger en dorst dus voor altijd voorbij en waarom zou je dan nog de samenkomsten van de gemeente met de vieringen van het Avondmaal bijwonen? Maar we begrijpen toch wel dat onze Heer dat niet bedoeld heeft met deze woorden.

Bron afbeelding: SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s