‘De wereld dichterbij dan ooit’? Werkelijk?

Niets is zo onbetrouwbaar als het hart, onverbeterlijk is het, wie zal het kennen?
(Uit Jeremia 17 vers 9)

“Wat uit de mens komt, dat maakt hem onrein. Want van binnenuit, uit het hart van de mensen, komen slechte gedachten, ontucht, diefstal, moord, overspel, hebzucht, kwaadaardigheid, bedrog, losbandigheid, afgunst, laster, hoogmoed, dwaasheid, al deze slechte dingen komen van binnenuit en maken een mens onrein.”‘ (Uit Marcus 7:20-23)

Geciteerd 1: De keuze voor God of de wereld valt steeds vroeger in de ontwikkeling, stelt Rottier. „Omdat de wereld dichterbij is dan ooit. Tegen al die krachten en machten moeten wij vanuit onze verantwoordelijkheid werken aan persoonlijke vorming.” Al die jaren dat kinderen en studenten op een christelijke school zitten, liggen er voor docenten „enorm veel kansen” hen te beïnvloeden.

Opgemerkt 1: Hebben de jongeren thuis en in de kerk en op school (al) geleerd hun Doop te verstaan of maken we van (onze en) hún keuze voor het geloof de belangrijkste zaak in de wereld, zodat we ze laten staren in een afgrond in plaats van dat ze leren zien op ‘Vaste Grond’. Juist de zuigelingendoop van heidenen en pasgeboren kinderen laat ons zien en leert ons – door het onderwijs van Gods Woord – hoe wij Gods gerechtigheid ontvangen door het geloof. (1) (2)

Geciteerd 2: Een docent wiskunde moet niet alleen zorgen dat zijn leerlingen voor het examen slagen. Hij is ook pedagoog, voorbeeld, gids. Dat betekent dat je bezig bent met de vraag: hoe kan ik mijn leerlingen iets meegeven waardoor ze persoonlijk worden gevormd? Zodat ze zich binden aan de Bijbel en het christelijk geloof?”

Opgemerkt 2: Natuurlijk mogen ouders en andere opvoeder door en onder Gods genade hun kinderen niet alleen Gods Woord laten horen – we hebben daartoe nog altijd alle vrijheid – maar ook laten zien dat ze zelf (ook) van genade leven. Maar dat is nog wat anders dan kansen willen zien en gebruiken om anderen te beïnvloeden. Wanneer we zelf onze Drie-Enige God hebben leren liefhebben en daarom elke dag weer – persoonlijk en gezamenlijk – ons oor bij Hem te luisteren leggen, dan mogen we ook met van God gegeven/ontvangen recht een zegen vragen over het leven van onze kinderen. Hij geeft ons en anderen gelegenheden waarvan we zelf vaak niet eens doorhebben dat we die benutten. Soms zien/horen/realiseren we ons dat achteraf pas dat wij op ‘die en die manier’ iets mochten betekenen voor een ander, zelfs of beter juist ook wanneer we niet in onze eigen kracht stonden, maar zwak waren…

Leestips: 2 Korintiërs 12-13 en Hebreeën 10 .

(1) Wat een goede serie dagopeningen staat ons de komende dagen/weken te wachten, tenminste wanneer we ‘Vertroost elkaar met deze woorden – Dagboek over belofte en troost’ (25 januari t/m 9 februari) hebben aangeschaft om te gebruiken in 2023.
(2) Is er tegenwoordig misschien weer net zoveel reden als in de tijd van de Reformatie om onze kinderen al op jonge leeftijd belijdenis van hun geloof te laten afleggen (tussen 12-16 jaar) en ze daarmee ook toegang te geven tot de vieringen van het heilig Avondmaal. Die versterking van hun geloof kunnen ze net zo min missen op hun levensweg als de wat oudere gelovigen.

Tot slot broeders en zusters, groet ik jullie. Beter jullie leven, neem mijn vermaning ter harte, wees eensgezind, leef in vrede met elkaar – dan zal de God van de vrede met jullie zijn. Groet elkaar met een heilige kus. Alle heiligen die hier zijn laten jullie groeten. De genade van de Heer Jezus Christus en de gemeenschap van de heilige Geest, zij met jullie allen.‘ (Uit 2 Korintiërs 13 de slotverzen 11-13)

Bron citaat: RD Onderwijs & opvoeding | Driestar – ‘Scheidend Driestar-voorman Rottier: Voorbeeld leraar doet ertoe’ – door Anne Lok-Vader

Bron afbeelding: Redeeming God

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s