‘Maar wacht jullie voor de mensen.’ *

* Matteus 10 vers 17a.

Een leerling staat niet boven zijn meester en een slaaf niet boven zijn heer.
(Uit Matteüs 10 vers 24)

Geciteerd: Het is een wonderlijke waarschuwing van onze Heer dat wij ons voor de mensen moeten wachten.* Het zijn toch geen duivels? Antwoord: In deze dingen, namelijk in die van het Evangelie, moet je geheel en alleen op God (en Zijn Woord) vertrouwen. ‘Want alle mensen zijn leugenaars‘ (Psalm 116 vers 11). Omdat alle mensen veranderlijk zijn: ‘Verlaat je niet op vorsten, want zij zijn mensen‘ (Psalm 146 vers 3). Zijn de mensen jullie vandaag goed gezind, dan zullen ze jullie morgen vervolgen. Het blijken wolven! Bereid je erop voor alsof jullie alleen in de wereld waren, als schapen onder de wolven. De enkelen die naar jullie luisteren, die het Evangelie gehoorzamen, zijn de schapen.
De anderen zijn mensen. Want de nadruk valt op dat woordje mensen (maar wacht u voor de mensen). Geen dwazen (beter: kleinen of geringen, zie Matteüs 18 vers 10), zoals de gelovigen en eenvoudigen worden genoemd, maar mensen. Dat is: die veel menselijke wijsheid bezitten en de leer van het Evangelie verachten of hen die zich voordoen als gelovigen (huichelaars of toneelspelers noemde onze Heer hen, zie o.a. Matteüs 23). Dezen haten altijd de predikers die hen de waarheid aanzeggen (zie bijv. Johannes 8 : 27-47). Daarom zullen juist zij het zijn die jullie overleveren aan hun rechtbanken en aan hun kerkelijke en burgerlijke overheden (een discipel staat niet boven zijn Meester!). Vertrouw hen tóch niet, hoewel ze zich als broeders en vrienden zullen voordoen! En hoe meer menselijk ze zijn – dat is: hoe meer zij boven anderen zich als rechtvaardig, verstandig en goed voordoen (en hiermee zeker indruk weten te maken) – hoe meer ze jullie zullen haten. Want er zullen vele valse broeders, valse apostelen en valse profeten onder jullie zijn. (Zie o.a. Matteüs 7 : 15, 24 : 11, 24 : 24)

Waak ervoor ook maar één van deze kleinen (geringen) te verachten.
(Uit Matteüs 18 uit vers 10)

Leestips: Matteüs 10 : 16-39 en 18 en 23.

Bron citaat: ‘Vertroost elkaar met deze woorden – Dagboek over belofte en troost’ – Citaat/meditatie van 11 januari – Den Hertg Uitgeverij (2022).
NB. Citaat/meditatie is ietwat bewerkt door AJ.

Bron afbeelding: Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s