‘Maar het blijve: God waarachtig…’

Want ik zal u niet verlaten, totdat Ik gedaan zal hebben hetgeen Ik tot u gesproken heb.
(Uit Genesis 28 vers 15)

Geciteerd: Wat is er zo slecht aan mindfulness? (…) Mindfulness is hooguit een middel, terwijl het door de beoefenaars als doel wordt beschouwd. En dan is het eigenlijk een soort doping. Mindfulness leert ons om niet te oordelen en wordt daarmee gevaarlijk; het verzwakt de vraag waar je je wél aan moet hechten. Welke waarden wil je vasthouden, nastreven, waarmaken?’ (1)

Geciteerd 2: (…) Foucault zag heel scherp dat het liberalisme, als zelfbeschikking eenmaal de overhand heeft gekregen, paradoxaal genoeg leidt tot het tegenovergestelde: een neoliberaal totalitarisme. Daarin worden mensen op zichzelf teruggeworpen en moeten ze hun eigen keuzes maken, als zogenaamd vrije individuen. Intussen hebben ze geen idee wie ze willen zijn en wordt hun leven gevormd door het systeem.’

Geciteerd 3: De titel van zijn boek ontleent Dohmen aan een citaat van Isaiah Berlin: ‘Ik wil dat mijn leven en mijn beslissingen van mijzelf afhangen, niet van om het even welke krachten van buiten. Ik wil het instrument zijn van mijn eigen, niet van andermans wilshandelingen. Ik wil een subject zijn, geen object; ik wil worden bewogen door redenen, door bewuste bedoelingen die van mij zijn en niet door oorzaken die mij als het ware van buitenaf overvallen. Ik wil iemand zijn, niet niemand.’

Geciteerd 4: De gang in alle (Bijbelse) geschiedenissen is daarop gericht, dat we tenslotte leren en erkennen moeten dat God waarachtig blijkt, ook al lijken Gods beloften leugens te zijn. Dat gebeurt als God Zich tegenover ons houdt alsof Hij niet zal waarmaken wat Hij heeft beloofd. Hij gaat echter wonderbaarlijk en verbazingwekkend voort in het vervullen van Zijn beloften. O, hoe graag zou ik zó kunnen preken, dat we de woorden goed kunnen begrijpen, want er zullen dwaalgeesten komen, die zich zullen verheffen en hoog opgeven van Gods beloften, maar ze zullen niet weten hoe en onder welke gedaante de waarheid van God volbracht moet worden.
Ook al is het waar dat wij beloften ontvangen hebben, dan blijft het toch nodig te vrezen, en in vrees te bidden dat we bij de waarheid van de beloften mogen blijven. Als we er echter mee willen pronken, en ons verheffen en ons erop beroemen, dan gaat het niet goed. Ja, tensotte zullen we dan niet meer weten of God God is, of belofte belofte is, leugen leugen is en waarheid waarheid is. Veeleer moet je bidden: ‘Heere God, help mij dat ik mij aan Uw Woord houd.’ Alleen de beloften van God zullen troosten en de ziel behouden, zodat ze staande zal blijven in aanvechtingen en verzoekingen. Dit zal niemand leren tenzij door eigen ondervinding, en wel in het bijzoder in het uur van de dood. Dan ervaart men dat we met het zeggen van woorden geen sterven leren, maar dat het ‘in waarheid’ moet zijn.

(1) Filosoof Joep Dohmen publiceerde meerdere succesvolle boeken over levenskunst. Onlangs verscheen ‘Iemand zijn. Filosofie van de persoonlijke vorming’. Wat betekent het eigenlijk om een persoon te zijn? En hoe doe je dat? ‘Onderzoek je verlangens en verhef die tot wil.’

“Waarachtig, ik verzeker je: toen je jong was deed je zelf je gordel om en ging je waarheen je wilde, maar wanneer je oud wordt zal een ander je handen grijpen en je brengen waar je niet naar toe wilt.‘ (Uit Johannes 21 vers 18)

Bron citaten 1-3: Filosofie Magazine – ‘‘Ontstijg de menselijke leugenachtigheid’’ – door Marc van Dijk
Bron citaat 4: ‘Vrees niet, geloof alleen’ – Citaat/Meditatie van 28 november*
* Er is een nieuw Luther-dagboek verschenen: ‘Vertroost elkaar met deze woorden – dagboek over belofte en troost’.

‘… Maar het blijve: God waarachtig en ieder mens leugenachtig, gelijk geschreven staat: Opdat Gij gerechtvaardigd wordt in uw woorden, en overwint in uw rechtsgedingen.‘ (Uit Romeinen 3 uit vers 4)

Bron afbeelding: Knowing Jesus

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s