Over boete en heling…

U, Heer, bent goed en tot vergeving bereid…’ (Uit Psalm 86 vers 5)

Geciteerd 1: Verlangt een mens om opgenomen te worden in Gods heerlijkheid, gered te zijn, dan is dat voldoende om dat heil te verwerven. Daar is niets aanvullends nodig, geen aflaat of extra voorwaarden. Dus moeten we de kerk niet dichttimmeren met allerlei regels.’ ‘Weet je wat de eerste stelling is?’, vraagt ze, om direct zelf te antwoorden, ‘doe boete.’ ‘Oh mooi’ zegt Schoon terwijl Otten doorgaat: ‘We moeten bewust zijn van onze kerkelijke scheuringen, we zijn niet compleet zonder elkaar. Dat moeten we ons aantrekken als kerk, boete doen.’ Hij half serieus, half schertsend: ‘Het boetekleed aantrekken.’ Dat is inderdaad wat ze bedoelt: ‘Niet de schuld bij de ander neerleggen, maar nadenken wat jij kunt doen om de breuk te helen.’

Geciteerd 2: Hij: ‘Ja, ik vond het zo mooi om in de Bachcantate voor palmzondag in de Luthervertaling te lezen ‘hoe treed ik toe tot de verlosser, met een hart dat ik als een kleed voor hem uitspreid waarop hij kan binnentreden’. Dat is het! Daar gaat het bij boete om. Het uitzien naar de komst van de Verlosser. De adventsgedachte.’

Opgemerkt 1: Ja, een werkelijk Bijbels advies! Dat heb ik in ons huwelijk ook altijd weer gedaan van mijn kant. Zelf het boetekleed aantrekken en dragen en nadenken over hoe je in en door het geloof de vrede in huwelijk en gezin kunt dienen. Dat is een ‘Lutherse worsteling’ geweest tegen alle aanvechtingen en moeiten die ‘eigen vlees’ (je eigen natuur, je lichamelijkheid), de wereld en de boze tegen je in het geweer brengen.

Opgemerkt 2: Graag wil ik onderstaande citaten aan bovenstaande geciteerde woorden over boete en heling toevoegen:

Geciteerd 3: Het geweten van de mens, de ‘oude Adam’, is er helemaal op gespitst om iets voor God en de wereld te presteren. Het heeft bovendien geleerd zichzelf en anderen naar die prestaties te beoordelen. In tegenstelling daarmee vestigt het geweten van de mens die door God gerechtvaardigd is, zijn vertrouwen geheel en al op de prestatie van Christus en heeft zich daardoor kunnen bevrijden van het vervloekte zelfonderzoek – ‘vervloekt’, omdat de duivel het geweten misbruikt, zich opwerpt als het ‘super-ik’ en de mens verstikt met schuldgevoelens.

Geciteerd 4: Het leidend beginsel in de theologie van Luther, namelijk dat de Christen ‘zondaar en rechtvaardige tegelijk’ is, formuleert op de scherpst denkbare wijze de radicale omwenteling die hier op zedelijk gebied voltrokken werd. Tegen de achtergrond van de Middeleeuwen – in dit opzicht zijn zij allesbehalve verleden tijd geworden – is het zelfs noodzakelijk om nog nauwkeuriger te formuleren: Luther heeft een onzedelijke revolutie voltrokken! Dat kwam aan het licht toen Luther vanuit de Wartburg zijn plaatsvervanger in Wittenberg, Philippus Melanchthon, de volgende provocerende woorden op het christelijke hart bond: zondig dapper, maar geloof nog veel meer en verheug je in Christus – ‘pecca fortiter, sed fortius fide en gaude in Christo’

Bron citaten 1-2: ND Geloof & kerk – Zij is dominee, hij is pastoor*: ‘Zo typisch, je bent katholiek of protestant. Ik wil beiden zijn!’ – door Jacolien Viveen

* Een gesprek over de erfenis van die reformatie met dominee Idelette Otten en pastoor Henk Schoon (beiden 59 jaar). Ze delen meer dan dertig jaar huis, haard en geloof maar gaan ieder vóór in hun eigen kerk. Zij is dominee in de Protestantse Gemeente van Vleuten. Hij is pastoor in de oud-katholieke parochies in Utrecht en Dordrecht.

Bron citaten 3-4: ‘Luther – Mens tussen God en duivel’, door Heiko. A. Oberman (1930-2001)

‘U, Heer, mijn God, zal ik loven met heel mijn hart,
Uw Naam voor eeuwig prijzen.
Want U toont mij Uw grote trouw,
U verlost mij uit de diepte van het dodenrijk.
(Uit Psalm 86 de verzen 12-13)

Bron afbeelding: Psalm Quotes

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s