Wij-gevoel creëren tegen klimaat- en levensmoeheid?

Leg je leven in de handen van de HEER, vertrouw op Hem, Hij zal dit voor je doen: het recht zal dagen als het morgenlicht, de gerechtigheid stralen als de middagzon.‘ (Uit Psalm 37 de verzen 5-6)

Geciteerd: Was ik er dan van doodgegaan als ik (1) niet naar Rammstein was gegaan? Natuurlijk niet. Maar tegelijk voelde ik de adrenaline door mijn aderen stromen toen het weigevoel een wij-gevoel werd en de massa zich even wentelde in luidkeelse samenhorigheid. Zou het kunnen dat ik niet de enige was die hier brandstof (sic) heeft getankt om er weer voor even (!) tegen te kunnen?
We zijn murw van de nieuwsbulletins die ons dag na dag, uur na uur, treffen als mokerslagen: versneld smeltende gletsjers, afstervende koraalriffen, mislukte oogsten, oncontroleerbare branden, uitdrogende rivieren en daarbovenop rondwarende virussen, de ellende van Oekraïne en de dreiging van een nieuwe wereldoorlog. Als almaar meer mensen zich daarvoor afsluiten, is dat niet een teken van ontkenning maar van erkenning van de realiteit. Het is een manier om overeind te blijven. Ecomoeheid, klimaatmoeheid, nieuwsmoeheid … we moeten erover waken dat we niet collectief doorschieten naar levensmoeheid.
Opgemerkt: Bieden we in de kerken tegenwoordig niet dezelfde remedies aan de gelovigen als dat de wereld dat doet: niet meer dan even (!) en noodzakelijk steeds weer herhaald – liefst in een stadion of (openlucht) theater – een WIJ-gevoel creëren?

(1) Kris Peeters (socioloog en antropoloog, auteur van Weg van het systeem. Wakker in een ander tijdperk) ging kijken naar Rammstein* én reed met de auto naar Spanje. Noodzakelijke brandstof voor het volle leven. Want klimaatmoeheid wordt heel snel levensmoeheid.
* Zie afbeelding: Rammstein in Oostende – Ontsnappen aan eco-doom

‘Velen zeggen: “Wie maakt ons gelukkig?” –
HEER, laat het licht van Uw aanschijn over ons schijnen.
In U vindt mijn hart meer vreugde
Dan zij in hun koren en wijn.

In vrede leg ik mij neer
en meteen slaap ik in,
want u HEER, laat mij wonen
in een vertrouwd en veilig huis.’
(Uit Psalm 4 de verzen 7-9)

Bron citaat: De Standaard (via Blendle) – ‘Ecoschaamte voor Rammstein? Nu even niet’ – door Kris Peeters

Bron afbeelding: Geert van de Velde

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s