Over schuldvergeving en hulpverlening…

Tot jullie die naar Mij luisteren zeg ik: heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten, zegen wie jullie vervloeken, bid voor wie jullie slecht behandelen.’ (Uit Lukas 6 vers 27)

NB. Bedoeld wordt hier christelijke hulpverlening die zich baseren wil op het onderwijs van Gods Woord.

Wanneer we slachtoffers – of vermeende slachtoffers, want het is lang niet altijd zomaar duidelijk wie nu werkelijk als dader en wie als slachtoffer moet worden aangemerkt – durven voorhouden dat de ander vergeving schenken niet gekoppeld dient te worden aan het eerst schuld belijden en vergeving vragen door de dader, dan helpen we niet alleen het slachtoffer, maar ook onszelf als hulpverleners. Want dan willen/durven we wat toch ‘hartenwerk’ van God is, bij zowel slachtoffer als dader, in Gods handen te leggen en te laten. Dat scheelt meestal ook een heleboel uitzoek werk (1) en ‘zwartmakerij’, want het slachtoffer zal vooral reden zien om – waar nodig – zelf te veranderen en beseffen dat hij of zij daarin net zo afhankelijk is van God als dat de dader dat is om – waar nodig – te veranderen. Met zo’n nederige en bereidwillige en verwachtingsvolle houding van het slachtoffer kunnen we ook met elkaar God bidden om liefde en wijsheid en kracht en ook Gods zegen vragen over hart en leven van de dader. Dan volgen we ook daadwerkelijk het advies om de ander niet te vervloeken – met daden of woorden – maar juist te zegenen.

(1) Het scheelt werk om uit te zoeken wat waar is en wat niet; en ook met wat er gezegd en gedaan moet worden om de dader ‘in beweging’ te krijgen (bijv. door het verzinnen en opleggen van allerlei sancties) en DV scheelt het ook veel werk aan het slachtoffer zelf!

Leestip: Matteüs 5 de verzen 43-48.

Zegen uw vervolgers, vervloek hen niet. Wees blij met wie zich verblijdt, heb verdriet met wie verdriet heeft. Wees eensgezind; wees niet hoogmoedig, maar zet uzelf aan tot bescheidenheid. Ga niet af op uw eigen inzicht. Vergeld geen kwaad met kwaad, maar probeer voor alle mensen het goede te doen. Stel voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven. Neem geen wraak geliefde broeders en zusters, maar laat God uw wreker zijn, want de Heer zegt: “Het is aan Mij om wraak te nemen, ik zal het vergelden.” Maar als uw vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapelt u gloeiende kolen op zijn hoofd. Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.’ (Uit Romeinen 12 de verzen 14-21)

Zie ook: Schuldvergeving en de vijfde bede van het Onze Vader…

Bron afbeelding: Godly Ladies

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s