Over de trouwe zorg van onze almachtige God en Vader…

Veertien vertroostingen (nr. 18)

Voor ‘de werkers’ die vermoeid en belast zijn – door Maarten Luther,
Augustijner monnik te Wittenberg (1520)

Eerder ontvangen zegeningen gedenken en overdenken…

Geciteerd: Maar als onze eigen wijsheid en oordeel ons verblindt voor de voorzienigheid van God in ons leven, gewoon omdat we door omstandigheden (die we niet zelf in de hand hadden) toch veel dingen hebben kunnen doen in overeenstemming met onze eigen plannen, laten we dan opnieuw ons leven onderzoeken en de psalmist nazeggen: ‘Mijn gebeente was voor U niet verborgen toen ik in het verborgene gemaakt werd (dat wil zeggen, U hebt mij vanaf het prilste begin in de baarmoeder van mijn moeder gezien en gevormd, terwijl ik nog geen zelfstandig bestaan had, en mijn moeder nog niet wist wat (wie) zich in haar aan het ontwikkelen was), en mijn prille weefsels ontwikkelde zich in de diepste delen van de aarde (dat wil zeggen, zelfs vorm en gestalte van mijn lichaam in de verborgen ruimte van de baarmoeder waren niet voor U verborgen, want U was er al mee aan de slag).’ Psalm 139 [: 15–16]. Wat anders heeft de psalmist voor met zulke woorden, dan om ons door deze prachtige illustratie te laten zien hoe God altijd voor ons heeft gezorgd zonder ook maar enige inbreng van ons!

Want wie kan er prat op gaan dat hij een rol heeft gehad in zijn of haar ontwikkeling en groei in de baarmoeder? Wie gaf onze moeders de zorgzaamheid om ons aan de borst te voeden, te strelen en van ons te houden, en om alle plichten van het moederschap te vervullen voordat we ons zelf bewust waren van ons leven? Zouden we een van deze dingen weten of herinneren, tenzij we, nadat we dezelfde dingen hebben waargenomen die anderen ontvingen, nu geloven dat ook wij ze ontvangen hebben? Wat onze kennis van deze dingen betreft, ze werden voor ons gedaan terwijl we nog sliepen, nee, eerder dood, of juister, dat we nog niet geboren waren. Zo zien we hoe we, zonder enige inbreng van onze kant, gedragen en onderhouden worden door Goddelijke ontferming en mededogen. Toch twijfelen we eraan, wanhopen zelfs, of Hij vandaag wel voor ons zorgt. Als deze ervaring ons niet onderwijst en ontroert, dan zou ik niet weten wat dan wel.

Dit alles wordt ons toch bij elke baby weer onder ogen gebracht. Zoveel voorbeelden aangereikt aan onze dwaasheid en hardheid van het hart, die zouden ons moeten vervullen met diepe schaamte, als we ooit (weer) eraan twijfelen dat ook de minste zegen of iets kwaads ons kan overkomen zonder het bestuur en de bijzondere voorzienigheid van onze God en Vader. Zo zegt de apostel Petrus in 1 Petrus 5 [: 7]: ‘Werp al uw zorgen op Hem, want Hij hij zorgt voor u.’ (1) En Psalm 55 [: 22] zegt: “Leg uw last op de Heer en Hij zal u ondersteunen.’ En we lezen in 1 Petrus 4 [: 19] ‘Laten daarom degenen die lijden volgens de wil van God, hun ziel toevertrouwen aan de getrouwe Schepper, steeds het goede doende.’

(1) Luther’s citaat van woorden van Augustinus weggelaten en daarvoor in plaats woorden van onze Heer: ‘Bedenk dat uw Vader precies weet wat u nodig hebt, al voor u Hem erom vraagt!‘ (Uit Matteüs 6 de verzen 7-8), en: ‘Wat kosten twee mussen? Zo goed als niets. Maar er valt er niet één dood neer als jullie Vader het niet wil. Bij jullie zijn zelfs alle haren op je hoofd geteld. Wees dus niet bang, jullie zijn meer waard dan een hele zwerm mussen.‘ (Uit Matteüs 10 de verzen 29-31)

Maarten Luther: Tessaradecas Consolatoria Pro Laborantibus et onerantis (Weimarer Ausgabe) WA 6, (99) 104–134. (Vertaling gebruikt: Luthers Works, American Edition, Vol. 42, p. 117 ev)

NB. Dit is een vertaling van de Engelse versie van dit Luthercitaat.

Bron citaat: Als u de Engelstalige Luther-citaten naar familie of vrienden wilt laten sturen, kunt u (met hun toestemming) het e-mailadres verzenden naar: info@martinluther-quotes.nl
Abonneren en afmelden van de wekelijkse citaten via dit e-mailadres of op http://www.maartenluther.com Deze e-mails zijn gratis en er wordt niet gevraagd om donaties.

Bron afbeelding: Flickr

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s