‘Veel ouders overschatten hoe belangrijk ze zijn’…

Vergeefs is het dat je vroeg opstaat…’ (Uit Psalm 127 uit vers 2)

Geciteerd: ‘Afgelopen zaterdag zaten Maartje en ik (1) al om tien uur ’s ochtends in de auto. “Zo hé, wij zijn vroeg op pad,” zeiden we tegen elkaar. Voordat onze dochter Kaat werd geboren, waren we al trots als we om twee uur ’s middags iets gingen doen. Tot een jaar geleden leefden we als kunstenaars; we hadden schijt aan het conventionele ritme van het bestaan, gingen laat naar bed en stonden laat op.
Sinds ik vader ben, is tijd ontzettend schaars geworden. Dat is zoeken. Ik denk soms over mijn kind: jij bent echt het leukste en mooiste in mijn leven, maar kan iemand je nú even komen ophalen?
In het begin hadden Maartje en ik allebei een mama- en papadag en ging Kaat drie dagen naar de opvang. Pfff, wat duurde die papadag lang. De eerste paar uur vond ik wel leuk, maar op een gegeven moment wilde ik ook graag weer iets anders doen. Nu gaat Kaat vier dagen naar de opvang en hebben we samen een ‘papamamadag’.
Ik zie om me heen nog weleens dat het hele leven van de ouders om het kind draait; het moet zoveel mogelijk beschermd worden en aandacht krijgen en het mag vooral niet verdrietig zijn. Zelf voel ik meer voor een iets andere aanpak. Als ons kind begint te huilen, willen we de babyfoon eerst nog weleens wat zachter zetten in plaats van haar meteen te gaan troosten. Ongemak en verdriet horen toch ook bij het leven?
Een vriendin haalde laatst een mooie uitspraak aan waarmee ik het erg eens ben: “Een kind is geen bonsaiboompje dat je heel voorzichtig moet opkweken omdat het iets heel kwetsbaars is. Een kind is meer als bamboe: geef het voeding, slaap en heel veel liefde en dan groeit het wel.” Ik denk echt niet dat je voortdurend met je kind bezig hoeft te zijn omdat het anders verkeerd gaat. Veel ouders overschatten hoe belangrijk ze zijn.

(1) Misschien deugen de meeste mensen toch niet. In elk geval mag de lat wel wat hoger, vindt historicus en bestseller­auteur Rutger Bregman. ‘We moeten niet denken: het is wel goed zo. Het kan radicaal beter.’

‘Kinderen zijn een geschenk van de HEER,
de vrucht van de schoot is een beloning van God…’
(Uit Psalm 127 het 3e vers)

Leestip: Psalm 127 én 27

Bron citaat: Psychologie Magazine (via Blendle) – ‘Ik wil grotere vragen stellen’ – door Vivian de Gier

‘Mag ik niet verwachten*
de goedheid van de HEER te zien
in het land der levenden?
Wacht op de HEER,
wees dapper en vastberaden,
ja, wacht op de HEER.
(Uit Psalm 27 de verzen 13-14)
* Nooit kan ’t geloof teveel verwachten… (Gezang 291, Liedboek van de kerken, 2001)

Bron afbeelding: Knowing-Jesus-com

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s