Gaan voor Zonne-energie of voor ‘fossiele brandstoffen’…

Geciteerd 1: Juist net nu de Dommelsch-brouwerij in het Noord-Brabantse Dommelen grootse plannen had om te verduurzamen, is de aanvraag voor extra elektriciteit voorlopig afgewezen. De directie van de oudste brouwerij van Nederland had ingezet op CO2 -neutrale bierproductie.

Geciteerd 2: ‘Ons werk dreigde saai te worden’, zegt Tom, ‘De stabiliteit van het stroomnet was bijna nooit een probleem. Elektriciteit uit gas- en kolencentrales is immers vrij constant, er waren weinig problemen voor ons om op te lossen.’ Toen kwam daar de energietransitie en werd het weer leuk.’ De overstap naar zon- en windenergie veranderde het werk van Tom en zijn collega’s totaal. De beschikbaarheid van stroom werd afhankelijk van het weer en dus moest er sneller geschakeld worden. ‘Vanochtend was het hier weer alle hens aan dek. We hadden gerekend op een felle zon, maar toen ik vanochtend op de fiets stapte was het ineens bewolkt.’
Dat verschil betekende een tekort van vijftienhonderd megawatt, ongeveer drie keer het verbruik van de stad Amsterdam. ‘Dan moet je ervoor zorgen dat er van een andere plek extra elektriciteit komt om het net stabiel te houden. Anders kunnen er storingen of black-outs ontstaan.’ Dag en nacht zijn vijf medewerkers tegelijk bezig met deze balansoefening.

Opgemerkt 1: Dat doet me denken aan het verschil tussen leven van en teren op theologie in prediking en pastoraat, tegenover het leven met en van het Woord van God, dat levend en krachtig is. Dát schept leven in ‘de Brouwerij’! Maar hoe gaan we om met die ‘zonne-energie’ van het Woord, dat ook maar niet zomaar op afroep (weer) beschikbaar en aan ieder uit te delen is. Valt die zonne-energie misschien toch wel op een bepaalde manier vast te leggen en te benutten in periodes met een bewolkte of verduisterde hemel? De nalatenschap van Maarten Luther bewijst dat het kan…

Opgemerkt 2: De Reformatie was een periode van zonneschijn en het beschikbaar komen van veel zonne-energie met de wens bij velen om die ook daadwerkelijk te gebruiken. Toch zijn we ons liever weer gaan verzekeren en veiligstellen door het gebruik van allerlei ‘fossiele brandstof’ (lees: gefixeerde/gestolde theologie en dogmatiek), die waar het verbruik het hoogst werd of is, ook nogal eens oorzaak was en is van verstikkende en verduisterende smog en waarmee we het ons omringende milieu opzadelen met allerlei effecten en restproducten waar we geen weg mee weten.

Bron citaten: De Correspondent – ‘Verbouwen zonder gereedschap’ – door Bijou van der Borst, Adrián Estrada & Belia Heilbron

Bron afbeelding: Energie vergelijken

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s