Je roeping en verkiezing ‘vastmaken’…

Een Pelgrimslied

‘Naar U sla ik mijn ogen op
naar U die in de hemel troont,
zoals de ogen van een slaaf
de hand van zijn heer volgen,

en de ogen van een slavin haar meesteres,
zo volgen onze ogen
de HEER, onze God
tot Hij ons genadig wil zijn.

Wees genadig, HEER, wees ons genadig,
wij worden veracht, meer dan te dragen is.
Meer dan onze ziel kan dragen
raakt ons achteloze spot*,
de hoogmoed* van onverschilligen.’

* Die spot en verachting, die liefdeloosheid, die kunnen allerlei vormen aannemen, en dus heus niet alleen met en door woorden die over je gezegd worden. Toch klinkt de oproep van onze Heer om ook hen, die op allerlei manier ons tot vervolgers geworden zijn, te zegenen, zoals het o.a. klinkt in Romeinen 12 vers 14: ‘Zegen uw vervolgers; zegen hen, vervloek hen niet.‘ (1)

(1) Wanneer je de boeken van Corrie ten Boom gelezen hebt, dan weet je dat zij samen met haar zus en familie daar heel wat van in praktijk hebben gebracht van dat bidden voor en (daarmee) zegenen van hen die hen vervolgden…

~~~

Zij zijn niet op natuurlijke wijze geboren, niet uit lichamelijk verlangen of uit de wil van een man, maar uit God‘ (Uit Johannes 1 vers 13)

Geciteerd: Echter, deze geboorte laat zich pas goed zien, wanneer aanvechting en dood komen. Dan wordt duidelijk wie nieuwgeboren of (nog) oudgeboren is. (2) Hier vecht en worstelt het oude natuurlijke verstand (3), het oude licht, en het wil niet graag loslaten wat het heeft wat het heeft en begeert. Het kan zich niet overgeven aan het Evangelie en kan haar eigen licht niet laten varen. (4) Die echter nieuwgeboren zijn, of dan nog nieuwgeboren worden (5), die gaan volgen. Zij laten (eigen, menselijk) licht, leven, goed, eer en wat zij hebben los (6), zij vertrouwen en steunen op het Evangelie. Daarom ook komen zij tot de eeuwige erfenis als ware kinderen van God.


(2) Beter: wie er daadwerkelijk strijd willen voeren om in te gaan, om hun roeping en verkiezing vast te maken en die de kosten ervan voor lief nemen – zie 2 Petrus 1 de verzen 10-11.
(3) Dat menselijke verstand waarmee ook Adam en Eva – onder aansporing van de boze – al strijd voerden tegen Gods Woord.
(4) Dat kan ook een heel vrome worsteling zijn, waarbij zelfs ook het licht van zogenaamde ‘orthodoxe theologie’ wordt ingezet en innig aan vastgehouden.
(5) Met en door onze Doop zijn onze roeping en verkiezing onweerlegbaar aan ons bevestigt, maar wij hebben het nodig om steeds weer aangespoord te worden door Gods Woord om die roeping en verkiezing dan ook vast te maken. We hebben daarbij de zondagse samenkomsten met daar de bediening van Gods Woord en de Sacramenten ‘broodnodig’!
(6) Dat is me nogal een rijtje!

Bron citaat: ‘Vrees niet, geloof alleen – Dagboek over het geloof’ – Meditatie 14 juli – samengesteld door H.C. van Woerden, sr.

Leestip: Romeinen 12 de verzen 13-21.

Bron afbeelding: Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s