Psychiater maakt duidelijk vanaf wie het misging…

Aan alles, hoe volmaakt ook, zag ik een einde,
Maar Uw Woord (gebod) is grenzeloos ruim.

(Uit Psalm 119 vers 96)

Geciteerd 1: De kerkvader Augustinus (354-430) wordt wel de eerste westerse psycholoog genoemd. Prof. Schaap vindt het „fascinerend” dat iemand uit die tijd schreef over thema’s die nu nog relevant zijn.

Geciteerd 2: Prof. Schaap komt die gerichtheid op zichzelf ook tegen binnen de kerken. „Er is dan sprake van een narcistische geloofsbeleving: God is er voor mij.” Het geloof kan volgens haar juist een belangrijke correctie zijn op de gerichtheid op zichzelf. „Meer Augustinus is heilzaam. De theologie van de genadige aanvaarding door God breekt de kromming van de zelfgerichtheid.”

Geciteerd 3: Prof. dr. Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis en geschiedenis van de theologie aan de Universiteit van Tilburg, ging in op het bekende gezegde van Augustinus: ”Onrustig is ons hart tot het rust vindt in U”. Het belijden van zonden heeft iets bevrijdends, vindt de hoogleraar. „Jezelf beschuldigen geeft lof aan God. Augustinus beleed zijn schuld voor het stelen van peren, maar hij waakte ervoor te blijven zitten in zelfbeklag. Hij verbond het belijden van schuld met het herstel van de relatie.”

Opgemerkt 1: Zullen we het niet veel meer fascinerend vinden wat Gods Woord ons aanreikt en wat de schrijvers onder leiding van Gods Geest ons aan nog altijd relevante ‘thema’s hebben weten aan te reiken?!

Opgemerkt 2: Net als voor allerlei andere ‘kerk/oudvaders’ weten de intellectuelen onder ons veel te graag en veel te veel aandacht te vragen voor zulke schrijvers en wat die ons allemaal te vertellen hebben. Dat ze ons (‘eenvoudige gelovigen’) daarmee afleiden van wat de heilige Geest ons vandaag te zeggen heeft en hoe Hij ons nu wil leiden door Woord en gebed, dat wordt onvoldoende onderkend!

Opgemerkt 3: Zelf ben ik er helemaal niet van overtuigd dat Augustinus werkelijk zoveel bevrijding van zelfgerichtheid heeft ontvangen als dat hier beweerd wordt. Dat mag o.a. blijken uit het gebrekkig herstel van de relatie(s) die hij was aangegaan en de enorme aandacht die hij op zichzelf wist te vestigen o.a. door zijn welbespraaktheid en door het schrijven van boeken, waaronder ook zijn eigen ‘biografie’ Confessiones…

Bron citaten: RD Kerk & religie – ‘Prof. dr. Schaap-Jonker: Wees niet te veel bezig met jezelf’ – van RD verslaggever

Bij de afbeelding: Er is maar één perfecte verzameling boeken/bibliotheek: Gods Woord zoals opgetekend in ‘de Bijbel’.

Ik ben verstandiger dan mijn leermeesters, want ik overdenk Uw richtlijnen,
Ik heb meer inzicht dan ouderen, want Uw regels volg ik op.

(Uit Psalm 119 de verzen 99-100)

Bron afbeelding: bol-com

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s