Over eerlijk kunnen bidden gesproken…

Ik wil dat bij iedere samenkomst de mannen met geheven handen bidden, (1) – voor al hun broeders en zusters en voor alle mensen – vol toewijding, zonder wrok of onenigheid.‘ (Uit 1 Timoteüs 2 de verzen 1-8 daarvan vers 8) *

Geciteerd 1: Hij lag een tijdlang als dood tussen tientallen lijken. Hoewel hij amper nog kon lopen, wist hij toch te ontsnappen. Hij zag hoe bulldozers de lichamen in massagraven duwden. Avdic was een van de kroongetuigen op de processen van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.
Geciteerd 2: ‘Ik ontmoette hier mijn vrouw, ook een overlever van de genocide. Onze drie dochters gaan naar de middelbare school en krijgen daar te horen dat de genocide en het beleg van Sarajevo nooit hebben plaatsgevonden. Genocide-ontkenning maakt hier deel uit van een cultuur die deze samenleving blijvend vergiftigt. En toch dachten we nooit aan vertrekken. Tot mijn vrouw enkele maanden geleden begon te twijfelen. De spanningen namen voelbaar toe en zij vond dat we onze dochters niet langer konden blootstellen aan de haat en de maatschappelijke vergiftiging. Maar ik twijfel nog altijd. Twee van onze dochters spelen basketbal in de schoolploeg. Zij zijn de enige moslimmeisjes van het team, maar in hun ploeg is niets van die haat te merken. Ze zijn allemaal gelijk en spelen samen om te winnen. Dat geeft me toch een beetje hoop en misschien wel de kracht om hier te blijven.’

* ‘Wanneer je dus je offergave naar het altaar brengt (1) en je je daar herinnert dat je broeder of zusters je iets verwijt, laat je gave dan bij het altaar achter; ga je eerst met die ander verzoenen en kom daarna je offer brengen. Leg een geschil snel bij, terwijl je nog met je tegenstander onderweg bent, anders levert hij je uit aan de rechter, draagt de rechter je over aan de gerechtsdienaar en wordt je gevangen gezet. Ik verzeker je: dan kom je niet vrij voor je ook de laatste cent** betaald hebt.‘ (Uit Matteüs 5 uit de verzen 21-26)
** ‘En zijn heer was zo kwaad dat hij hem in handen van de gerechtsbeulen gaf tot hij de hele schuld zou hebben terugbetaald. Zo zal mijn hemelse Vader ook ieder van jullie behandelen die zijn broeder of zuster niet van harte vergeeft.‘ (Uit Matteus 18 daaruit de verzen 34-35)

(1) ‘Laat mijn gebed voor U zijn als reukwerk, mijn geheven handen als een avondoffer.’
(Uit Psalm 141 vers 2)

Bron citaten: De Standaard (via Blendle) – ‘‘De extremisten staan klaar om ons opnieuw uit te moorden’ – Vanuit Bosnië en Herzegovina

Bron afbeelding: D’Chosen (Facebook)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s