‘Ouders tijdens lockdown jeugdleider en catecheet’?

Wij hebben niet de geest van de wereld ontvangen, maar de Geest die van God komt, opdat we zouden weten wat God in Zijn goedheid ons heeft geschonken.’ (Uit 1 Korintiërs 2 vers 12)

Geciteerd 1: Wat Erika van Nes betreft, kan geloofsopvoeding niet vroeg genoeg beginnen. ‘Zie de geloofsopvoeding niet lós van het dagelijkse, als een extra onderdeel van je toch al drukke leven met een jong gezin, maar juist verweven met het dagelijks leven: God eren, ontdekken en ontmoeten in het leven van alledag. Er is een heel aantal redenen te noemen, waarom jong starten met de geloofsopvoeding zo waardevol is.
Geloofsopvoeding lijkt soms zo onbeduidend, zo klein, maar het is misschien wel net als een mosterdzaadje: klein en kwetsbaar, maar met een onvoorstelbare kiemkracht!

Opgemerkt: 1 Niet geloofsopvoeding is (misschien) ‘als een mosterdzaadje’, maar het koninkrijk van God is dat en dat zelfs vast en zeker! En dat zullen we zoeken, persoonlijk, maar ook als gezin, en dat dus naar Jezus opdracht: Zoekt eerst het koninkrijk van God… En wanneer we dat doen dan zijn daar machtige beloften aan verbonden. Of beter: dan zullen we zien dat de daarbij behorende beloften vervuld worden. Dat ‘zien’ vraagt natuurlijk wel om de ogen van het geloof! Zo zullen we ook altijd naar onze kinderen kijken: met geloofsogen. Daar hoort geen misschien bij, maar: amen.

Geciteerd 2: Gemeenten kunnen allereerst een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van de geloofsopvoeding door ouders. Tijdens de lockdowns waren zij opeens ook jeugdleider en catecheet. Velen voelden zich daar onvoldoende toe in staat, omdat zij voor de godsdienstige vorming sterk leunen op de kerk (en school). Op hun beurt besteden kerken vaak minimaal aandacht aan het toerusten van ouders voor deze taak. Bezinning, onderling contact en ondersteuning helpen ouders om hier concreet vorm en inhoud aan te geven.

Opgemerkt 2: In de gemeente kunnen ouders en jongeren niet beter opgebouwd worden in het geloof, dan door een goede Woordverkondiging! En in een gezin mogen ouders en jongeren dagelijks tijd nemen voor het (eenvoudig en ook samen, aan tafel bijvoorbeeld) luisteren naar Gods Woord en om te bidden om kracht en wijsheid van de heilige Geest voor het (samen)leven en (samen)werken op een betreffende dag. Voor mij is het onvoorstelbaar dat ouders daarbij zouden optreden als ‘jeugdleider en/of catecheet’! Ook in een tijd van lockdown wordt dat niet van hen gevraagd!

Bron citaat 1: geloofinhet gezin-nl – ‘Kleine gewoonten in een gezinsleven met God’ – door Erika van Nes
Bron citaat 2: RD Opinie – ‘Kerk na corona vraagt om sterke relaties met jongeren’ – door Niek Bakker

Kom kinderen*, luister naar mij,
ik leer je ontzag voor de HEER.
Hebben jullie het leven lief,
wil je goede jaren genieten
?

Behoed dan je tong voor het kwaad,
je lippen voor woorden van bedrog.
Mijd het kwade, doe wat goed is,
streef naar vrede, jaag die na
.’

(Uit Psalm 34 de verzen 12-15)

* Jong en oud worden hier door de heilige Geest opgeroepen om te luisteren.

Bron afbeelding: Missio Dei Fellowship

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s