Mountainbikende millennials…

Wij hebben niet de geest van de wereld ontvangen, maar de Geest die van God komt, opdat we zouden weten wat God in Zijn goedheid ons heeft geschonken.‘ (Uit 1 Korintiërs 2 vers 12)

Geciteerd 1: Wat heeft de kerk millennials nog te bieden? Deze vraag stond donderdagavond centraal tijdens een symposium van de Evangelische Omroep. (…) Millennials zoeken een positieve verbinding met de wereld om zich heen, stelde Abrahamse. In hun kerkelijke omgeving lopen ze dan vast. „Als ze met vragen komen en hun twijfels uiten, is daar geen plek voor. Millennials willen een authentiek geloof, waar je recht gedaan wordt als mens.”

Geciteerd 2: Wat kan een dorpskerk doen waar millennials gaan mountainbiken op zondagochtend?

Opgemerkt 1: Het gesprek ging/gaat over millennials die nog opgegroeid zijn in gezinnen waar het de gewoonte was om ’s zondags naar de kerk te gaan. En blijkbaar vragen die van anderen een authentiek geloof, maar wat er van hun eigen geloof gevraagd wordt, dat hebben ze (blijkbaar) niet leren begrijpen?

Opgemerkt 2: Zo’n beetje het eerste wat zichzelf als ‘kerkleiders’ opwerpende lieden in de gemeente van Korinthe deden was de authenticiteit van het geloof en werk van de apostel Paulus ter discussie stellen… (zie 2 Korintiërs 10 de verzen 12-17 en die woorden waren helaas niet alleen nodig in die gemeente!)

Opgemerkt 3: Gods Woord en de heilige Geest die bezitten Authenticiteit! En dan horen/leren/weten we dat we dus niet hoeven af te gaan op wat voor ogen/oren is waar het mensenwerk betreft! Paulus heeft dat zeer benadrukt en hij schreef toch niet voor niets deze woorden: Maar hoe u of een menselijke instelling over mij oordeelt interesseert me niet, en hoe ik over mezelf oordeel telt evenmin. Ik ben me weliswaar van geen kwaad bewust, maar dat betekent niet dat mij niets ten laste kan worden gelegd (1). Het is de Heer Die over mij oordeelt. Houd dus op te oordelen en wacht de tijd af dat de Heer komt, omdat Hij het is Die aan het licht zal brengen wat in het duister verborgen is en zal onthullen wat mensen heimelijk beweegt. En dan zal God het zijn die ieder de lof geeft die hem of haar toekomt.’ (Uit Korintiërs 4 de verzen 3-5)

(1) Paulus meent oprecht dat hij steeds uit/met goede motieven heeft gehandeld bij zijn optredens in de gemeenten, maar dat betekent nog niet dat mensen hem – al of niet terecht – geen verwijt zouden kunnen of mogen maken en/of zijn optreden ter discussie stellen. Wanneer dat laatste gebeurd, dan is/blijkt Paulus zeker bereid om daarover gesprek te voeren. En we zien hem dat in zijn brieven ook doen. Maar uiteindelijk komt het er dan toch op neer dat ieder zichzelf moet toetsen, en daarom sluit Paulus zijn tweede brief af met deze woorden: ‘Onderzoekt bij uzelf of u vast op God vertrouwt, stel uzelf op de proef. U weet toch van uzelf dat Jezus Christus in u is? Als dat niet zo is, hebt u de proef niet doorstaan. Hopelijk begrijpt u dat dit wel voor ons geldt. Wij bidden God dat u het kwade nalaat, niet om te bewijzen dat wij geslaagd (betrouwbaar) zijn, maar omdat u het goede moet doen, ook al zouden wij mislukt (verwerpelijk) zijn.‘ (Uit 2 Korintiërs 13 de verzen 5-7)

Bron afbeelding: NPO Radio 5

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s