Het geloof bóven al onze werken!

Indien iemand gezondigd heeft, wij hebben een Voorspraak bij den Vader,
Jezus Christus, den Rechtvaardige.
(Uit 1 Johannes 2 vers 1 – weergave DB 1545)

Geciteerd: Als je vraagt: ‘Hoe kan ik met zekerheid weten dat al mijn werken God behagen, omdat ik soms toch struikel, teveel praat, eet, drink, slaap of op een andere manier buiten mijn boekje ga en dagelijks allerlei kwaad doe wat ik onmogelijk kan voorkomen’, dan antwoord ik: ‘Deze vraag laat zien, dat je het geloof nog steeds ziet als een ander [bijkomstig] werk en het geloof niet bóven alle werken stelt.’

Want juist daarom is het geloof het hoogste werk, omdat het standhoudt en al je dagelijkse zonden tenietdoet. En wel dáárdoor dat het geloof niet twijfelt, dat God je zó gunstig gezind is, dat Hij je dagelijkse struikelingen en gebreken door de vingers ziet. Ja, als er zelfs ook een dodelijke val zou plaatsvinden – wat weliswaar hen, die in geloof en godsvertrouwen leven, zelden of nooit overkomt – dan staat het geloof toch weer op en twijfelt er niet aan of de zonde is al weggenomen.

Zoals Johannes zegt: ‘Dit schrijf ik u, lieve kinderen, opdat u niet zondigt, als echter iemand toch valt, dan hebben wij een Voorspraak bij God, namelijk Jezus Christus, Die een Verzoening is voor al onze zonden’ (vgl. Johannes 2:1 vv). En in Spreuken: ‘De rechtvaardige kan zeven keer vallen, maar staat even vaak weer op’ (vgl. Spreuken 24:16). Ja, dit vertrouwen en geloof móéten wel zo groot en zo sterk zijn, omdat de mens weet dat zijn hele leven en al zijn werken enkel en alleen doemwaardige zonden zijn voor Gods gericht.

Maarten Luther: Von den guten Werken (1520), WA 6, 215, 13-31

Bron citaat: info@maartenluther-citaten.nl of zie de homepage van http://www.maartenluther.com

En Jezus, Zich omkerende, en haar ziende, zei: Wees welgemoed, dochter! uw geloof heeft u behouden. En de vrouw werd gezond van dezelve ure af.‘ (Uit Matteüs 9 de verzen 20-22)

Bron afbeelding: Radio Veritas Asia

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s