Hoe we kunnen bidden bij het tiende gebod…

Eenvoudig leren bidden (21) – (1535)

Aan Peter, de Meester Kapper.

Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook maar toebehoort.‘ (Uit Exodus 2 uit de verzen 1-17)

Het tiende gebod: “Gij zult niet begeren het huis van uw naaste, en evenmin zijn vrouw,” enz. Dit leert ons in eerste plaats dat we onze naaste zijn goederen, zijn vrouw, zijn kinderen, enz. niet zullen afnemen en dat ook niet onder voorwendsel of vanwege juridische claims, of door weglokken (verleiden) of door ontvreemding, maar we zullen een ander juist helpen om te behouden wat hem of haar toebehoort, net zoals we dat voor onszelf (zouden) verlangen. Het beschermt ons ook tegen de subtiliteit en spitsvondigheid van slimme manipulators, die uiteindelijk hun straf niet zullen ontlopen. Ten tweede zullen we God hierom danken. Ten derde moeten we altijd weer berouwvol onze zonden tegen deze geboden belijden. Ten vierde moeten we bidden om hulp en kracht om ons aan deze goddelijke geboden (in vervolg) ook daadwerkelijk te houden.

Dit zijn de Tien Geboden in hun viervoudig betekenis, namelijk, als onderwijzing, als gezangenbundel, als boeteboek en als gebedenboek. Ze zijn bedoeld om het hart te helpen om tot zichzelf te komen en om ijverig te worden in gebed. Span u daarvoor in, maar dan niet op zo’n manier dat er lichamelijke of geestelijk vermoeidheid en uitputting door ontstaat. Daarom zal een goed gebed niet heel lang en uitgebreid zijn, maar wel dien je volhardend en vurig te (blijven) bidden. Het is genoeg om een deel of maar een half deel (van de geboden) in overdenking te nemen om daarmee het (gebeds)vuur in het hart te ontsteken. Dit zal de Geest ons schenken en ons daarin ook de weg wijzen, wanneer door Gods Woord onze harten geledigd en bevrijd zijn van allerlei van buitenaf komende gedachten en bezorgdheid.

Hier kan verder niets worden gezegd over het aandeel van het geloof en de heilige Schrift [in het gebed] omdat er geen einde zou zijn aan wat er zou kunnen worden gezegd. Men kan beginnen met een of meer van de Tien Geboden en dan een dag later een psalm of een hoofdstuk van de Heilige Schrift nemen en die gebruiken, zoals we dat met vuursteen en staal doen, om daarmee het vuur in ons hart te ontsteken.

NB. Dit is een vertaling van een Engelstalig citaat.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 38, S. (351) 358-375 (Gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, Vol. 43, blz. 193 FF)

Bron citaat: info@martinluther-quotes.nl / http://www.maartenluther.com

Bron afbeelding: SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s