Godfried Bomans: ‘Een volk van theologen…’

Geciteerd: Ik wil u ook iets over het Nederlandse volkskarakter vertellen. Wat zijn wij Nederlanders eigenlijk voor mensen. Het woord Nederlander zegt het al, alles bij ons is vlak. En zelfs de zee maakt hierop geen uitzondering. Hoe gevaarlijk deze situatie is, blijkt al onmiddellijk uit het woord ‘plat’. Uit deze nood is een niet te stillen behoefte aan verticaliteit geboren. Wij zijn een volk van theologen geworden.

Ieder van ons gooit touwen naar boven, wij zijn de fakirs van Europa. Alleen reeds in Haarlem, waar ik woon, bestaan 150 kerkgenootschappen. En elk daarvan probeert langs eigen touw de wolken in te klimmen. Nergens ter wereld steken zoveel kerktorens de lucht in. Nergens staan zoveel mensen op de kansel en nergens keken zoveel gelovigen naar boven om te horen wat de man te zeggen heeft.

Het liefst zou elke Nederlander op een preekstoel staan, maar dat kan niet, want hout is schaars bij ons. En zo luisteren wij met diep wantrouwen naar die ene die er wel staat en denken bij onszelf: stond ik er maar dan weet ik het beter…

Zie ook (het vervolg): ‘Godfried Bomans: Wij zijn een volk van juristen…

Bron citaat: YouTube – ‘1978 “Godfried Bomans – Bomans Was De Naam” Kant H‘ – Herinneringen van Vinyl (988 abonnees)

Bron afbeelding: Kunstveiling

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s