Hoe we kunnen bidden bij het vijfde gebod…

Eenvoudig leren bidden (17) – (1535)

Aan Peter, de Meester Kapper.

Geciteerd: Het vijfde gebod: “Gij zult niet doden.” Hier leer ik, allereerst dat God van me verlangt om mijn naaste lief te hebben, zodat ik hem geen lichamelijk of geestelijk letsel toebreng door woord of daad, en ook niet vanwege woede, afgunst of haat of welke reden dan ook wraak zal nemen op hem, maar beseffen dat ik verplicht ben om hem in alle lichamelijke en geestelijke behoeften te helpen en van bijstand te voorzien. In dit gebod beveelt God me om het bestaan van mijn naaste te beschermen zoals hij op zijn beurt het mijne dient te beschermen.

Ten tweede, zeg ik dank voor deze onuitsprekelijke liefde, voorzienigheid en trouw jegens mij, die blijkt uit het plaatsen van dit machtige schild en sterke muur om mijn fysieke en geestelijke gezondheid te beschermen. Ieder wordt verplicht voor mij te zorgen en mij te beschermen, en ik moet op mijn beurt me ook zo gedragen tegenover anderen. Hij handhaaft dit gebod en, waar en wanneer het niet wordt uitgevoerd, heeft hij het zwaard gevestigd om allen die er niet naar leven te straffen. Was dit uitnemende gebod en verordening ons niet gegeven, dan zou de duivel zo’n bloedbad onder ons mensen aanrichten, dat niemand ook maar een uurtje in veiligheid zou kunnen leven – zoals we dat soms zien gebeuren wanneer Gods toorn is opgewekt en Hij straf brengt over een ongehoorzame en ondankbare wereld.

Ten derde belijd ik met groot verdriet mijn eigen goddeloosheid en die van de wereld, niet alleen dat we zo vreselijk ondankbaar zijn voor zulke grote vaderlijke liefde en goedertierenheid naar ons toe, maar wat nog schandelijker is, dat we dit gebod en onderwijs niet op prijs stellen, het niet willen leren, en het verwaarlozen alsof het ons niet aangaat en wijzelf er niets mee te maken hebben. We zijn zelfvoldaan en voelen geen schaamte dat we in afwijking van dit gebod onze naaste verwaarlozen, verlaten, vervolgen, verwonden en in gedachten zelfs doden (dood wensen). We geven ons over aan woede en toorn en doen schijnheilig alsof we slechts goede en edele dingen voor hebben met onze naaste en het goede voor hem zoeken. Echt, het is de hoogste tijd dat we gaan treuren en klagen over hoezeer we als schurken en blinden hebben gehandeld, als onredelijke, onhandelbare, en ongevoelige mensen, die schoppen en slaan en elkaar verscheuren en verslinden als ongetemde dieren, die geen enkel besef hebben van dit zeer ernstig te nemen goddelijke gebod.

Ten vierde bid ik onze lieve Vader om ons te brengen tot het verstaan van dit heilige gebod en om ons te helpen het te onderhouden en ernaar te leven. Moge Hij ons bewaren voor de moordenaar die de meester is in elke vorm van moord en geweld. Moge Hij ons Zijn genade schenken, dat wij en alle anderen vriendelijk, mild en liefdadig met elkaar zullen omgaan, elkaar van harte vergeven, elkaars fouten en tekortkomingen op een christelijke en broederlijke manier dragen, en dus met elkaar samenwonen in ware vrede en eenstemmigheid, zoals het gebod leert en vereist dat we zullen doen.

NB. Dit is een vertaling van een Engelstalig citaat.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 38, S. (351) 358-375 (Gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, Vol. 43, blz. 193 FF)

Bron citaat: info@martinluther-quotes.nl / http://www.maartenluther.com

Bron afbeelding: Pinterest (Pin on Discipleship)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s