Heeft het grijze midden ons wat te bieden?

Wie bedroefd zijn vanwege de samenkomst zal Ik verzamelen, zij zijn uit u;
de smaad drukt als een last op hen.‘ (Uit Zefanja 3 vers 18)

Geciteerd 1: Tussen de groepen volgers in bevindt zich “the silent”, het stille midden. Mensen in deze groep maken geen keuze tussen zwart of wit, maar blijven grijs. Ze vormen een stabiele groep die rust geeft. Bij weinig polarisatie is dit grijze midden de grootste groep. Maar hoe groter de polarisatiedruk, hoe meer mensen uiteindelijk toch een kant kiezen – en hoe kleiner dat grijze midden wordt. Ze waren aanvankelijk niet voor of tegen Zwarte Piet, maar nu de strijd zo hoog oploopt, kiezen ze toch een kant.

Geciteerd 2: Behalve dat een grijs midden radicalisering tegengaat, is de stille groep essentieel om gewoon vreedzaam te kunnen samenleven. Dat grijze midden is betrouwbaar en vormt als het ware de lijm van een samenleving…

Geciteerd 3: Hij pleit er bijvoorbeeld voor dat de overheid meer geld steekt in de journalistiek. Nieuwsvoorzieningen die aan onderzoeksjournalistiek doen, bieden namelijk tegenwicht aan sociale media. (…) Sterke, onafhankelijke journalistiek voorkomt dat het grijze midden meegezogen wordt in dat wij-zij-denken dat op sociale media domineert.

Opgemerkt 1: ‘Het grijze midden is betrouwbaar’… Pas deze ‘grijze midden wijsheid’ nu eens toe op Duitsland voor WO II… Dan is het niet moeilijk om te beseffen dat we van dat grijze midden helemaal geen heilzame werking hebben te verwachten! Het was Dietrich Bonhoeffer’s grote teleurstelling dat het merendeel van de Duitse christenen tot het ‘grijze midden’ wilden behoren! Het grijze midden keek weg van de misdaden tegen gehandicapten en zigeuners en Joden en dat zal het grijze midden altijd weer doen…

Opgemerkt 2: Het is ook nog eens een on-Bijbelse gedachte om het ‘grijze midden’ van een volk min of meer te te kenmerken als ‘een zoutend zout’. Die bederfwerende werking in een samenleving is alleen te verwachten van mensen die nog leven onder betrouwbare verkondiging van Gods Woord en zelf werkelijk ook nog leven bij en van Gods Woord. Maar dat laatste wordt zelfs onder christenen steeds weer over het hoofd gezien en miskend! En wel omdat het – wanneer het er is – alleen met ‘de ogen van het geloof’ te ontdekken valt in verleden en heden. Wanneer echter inmiddels van het merendeel, van wat zout genoemd zou kunnen worden, gezegd moet worden dat het haar kracht verloren heeft (zoals dat voor WO II toch van veel Duitse christenen gezegd moest worden en helaas nu van de o.a. Nederlandse (ex)christenen/christenheid ook), dan dient dat zout, volgens onze Heer, nergens meer toe dan om ‘weggeworpen en door de mensen vertreden’ te worden.

Opgemerkt slot: Ik wil de lezers hierbij graag wijzen op een aantal indringende profetische preken van ds. B Holwerda (bij leven hoogleraar aan de theologische hogeschool van de gereformeerde kerken in Kampen). De preken werden gehouden in september 1945 en zijn verzameld in een tussen 1953-1956 uitgegeven serie prekenbundels, en wel die preken die opgenomen zijn in deel III ‘Ziet, Hij komt met de wolken’* (1953, uitgave van J. Boersma, Enschede).

* Op de afbeelding is deeltje I te zien, maar het gaat me om deeltje III met preken over Openbaring 9-12.

Bron citaten: RD Mens & samenleving – ‘Grijs zijn is vechten tegen polarisatie’ – door Chris Klaasse

Bron afbeelding: Boekwinkeltjes.nl

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s