Dienaars zijn van het nieuwe verbond…

Wie is tot deze dingen bekwaam?‘ (Uit 2 Korintiërs 2 vers 16)
Niet omdat wij van onszelf bekwaam zijn iets te denken, als was het uit onszelf.
(Uit 2 Korintiërs 3 vers 5)

Christus gemeente heeft geen ‘grote mensen’ nodig!

Geciteerd 1: Paulus schrijft de Korintiërs dat hij niet bekwaam is vanuit zichzelf. De Korintiërs moeten niet denken dat hij vertrouwen heeft in zichzelf. Hij probeert geen indruk te maken, hij probeert het beeld dat men van hem heeft niet op te vijzelen. Hij durft het aan om neer te schrijven dat hij zelf niet over bekwaamheden beschikt. Hij vind het belangrijk dat heel de gemeente dat weet, tot op vandaag toe. (1)

Geciteerd 2: Paulus is dan ook een man van gebed en hij roept steeds weer op tot voorbede. Paulus prijst in deze brief de Korintiërs dat ze hem te hulp komen in het gebed. Ambtsdragers zijn geen grote mensen die het allemaal wel kunnen. De Heere God doet het eigenlijke werk.

Geciteerd 3: Paulus houdt de Korintiërs voor: God heeft ons bekwaam gemaakt om ‘dienaars van het nieuwe verbond’ te zijn. (…) Het gaat dus om het dienen van de gemeente. Het gaat er niet om aan de verwachtingen van de gemeente te beantwoorden. Hoewel je in navolging van Christus in het midden van de gemeente bent als één die dient.
Het gaat erom dienaar van het nieuwe verbond te zijn. Dat verbond is de band die de Heere geeft tussen Hem en ons, waarvan de doop het teken is. Dat nieuwe verbond kent rijkere beloften dan het oude. Speciaal is de heilige Geest beloofd. Hij doet het eigenlijke werk. Hij laat het Woord doordringen in het hart. Hij geeft het leven met Christus. Als dienaar laat je je inschakelen om de rijke beloften van de vergeving van zonden en van een nieuw leven door de dood en opstanding van Jezus Christus te verkondigen. Je bent ingeschakeld in het grote verband van de uitbreiding van Zijn koninkrijk.
Daarbij is het Israëls God, Die krachten geeft, van Wie het volk zijn sterkte heeft. Daarom blijft over:

Wie roemt, roeme in de Heere.

(1) Een kerkenraad die een predikant wil beroepen, stelt een profielschets op. Hierin wordt verwoord aan welke bekwaamheden een te beroepen predikant moet voldoen. Door zo’n opsomming kun je je afvragen of je wel geschikt bent. (Uit de inleiding op deze meditatie)

Bron citaten: De Waarheidsvriend (23 sept 2021) – ‘Afhankelijk‘ – door ds. W.G. Hulsman

Bron afbeelding: Chrissy HephzyBankam on Twitter

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s