Leerzaam Bijbelgedeelte…

Toen – na de plotselinge dood van Uzza – werd David door vrees bevangen voor de Heer
en hij zei: Hoe zou de ark des Heren tot mij komen?‘ (Uit 2 Samuel 6 vers 9)

Heel wat leerzame woorden in de betreffende meditatie (1) n.a.v. een leerzaam Bijbelgedeelte, maar toch ook een m.i. verkeerde toepassing van woorden in dit Bijbelverhaal. David was al de door God uitgekozen en (met de heilige Geest) gezalfde koning. Zijn zaligheid hing niet af van wat hier gebeurde en hoe hij hier op reageerde. Toch gaat God deze weg met hem en het volk en wel omdat God Zijn kinderen wil onderwijzen om heel goed naar Hem te (blijven) luisteren, want hoe snel menen wij God een dienst te bewijzen en dat zonder werkelijk daarin de weg te gaan die Gods Woord ons wijst. Dat was hier ook het geval en dan komt God ons tegen en dat niet om ons te verlaten, maar om ons weer op de goede weg te brengen.

We hebben de vergeving van onze zonden als gedoopte kinderen wel dagelijks te zoeken en te vinden in ons gebed ‘Onze Vader… vergeef ons onze schulden zoals ook wij…’, maar dat doen we niet zonder eerst ook gebeden te hebben om het ons vast en zeker beloofde dagelijks Brood… (Zie Lukas 11 vers 13).

Ik wil hierbij (daarom) ook nog wijzen op de gelijkenis van de in de tempel biddende Farizeeër en tollenaar. Van die tollenaar staat: en deze keerde gerechtvaardigd naar huis. En dat betekent hier heel gewoon dat zijn zonden hem weer vergeven waren. En die van de Farizeeër blijkbaar niet. En dat is nogal wat. Het betekent niet dat de Farizeeër zichzelf niet meer als kind van Abraham (kind/erfgenaam van Gods belofte(n)!) kon of mocht zien, maar dat Hij naliet wat hij moest doen: zich voor God en de mensen vernederen, want daar sluit Jezus zijn gelijkenis ook mee af: Want wie zichzelf verhoogt zal vernederd worden, maar wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden” (Lukas 18 vers 14).

Zie ook Jezus woorden in het huis van Zacheüs (een hoofdtollenaar): ‘Vandaag is aan dit huis redding geschonken, want ook hij is een zoon van Abraham‘. (Lukas 19 vers 9) Jezus neemt het ruim op: ‘dit huis’! En het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat Zacheüs ook al de moeite had genomen om naar Johannes de Doper te gaan luisteren en zich door hem had laten dopen. Vergelijk dat eens met de heren theologen van die tijd die op allerlei manier onderscheid wilden en wisten te maken tussen ware en niet ware kinderen van/onder het volk van God. Die hoogmoed keerde zich tegen henzelf!

(1) RD Bezinning/Meditatie – ‘Hoe zal de ark tot mij komen‘ – door ds. <>

Bron afbeelding: RD

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s