We hebben zo’n super-eenvoudige theologie!* (II)

* Opdat wij allen zullen (leren) liefhebben!

Broeders en zusters, ik herinner u aan het Evangelie dat ik u verkondigd heb, dat u ook hebt aangenomen, dat uw fundament is en uw redding, als u tenminste vasthoudt aan de boodschap die ik u verkondigd heb. Anders bent u tevergeefs tot geloof gekomen.‘ (Uit 1 Korintiërs 15 de verzen 1-2)

Lezen bij onderstaande meditatie: 1 Korintiërs 15 de verzen 50-58

Geciteerd: Tevergeefs … Het woord komt aan het begin van hoofdstuk 15 ook voor, waar Paulus schrijft dat wie niet vasthoudt aan (de eenvoudige boodschap van) het Evangelie, tevergeefs tot geloof gekomen is. Aan het einde zegt hij eigenlijk hetzelfde, maar nu heel positief onder woorden gebracht: onze inzet voor God en de naaste heeft altijd zin.
Dat is geen optimisme. Dat is hoop. Optimisme gaat voor het resultaat (1). Hoop doet iets omdat het zin heeft. Voorbeeld: een brandweerman zoekt in een brandend huis of er overlevenden zijn. Succes is niet verzekerd en toch heeft zoeken zin. (…) Treffend hoe Paulus het onderwerp ‘opstanding’ praktisch en vooral bemoedigend afsluit.

(1) Opgemerkt: Is dat misschien de reden dat de laatste decennia zoveel (jonge) mensen afgehaakt zijn in hun gemeenten? Men gaat daar namelijk niet meer (heen) voor de hoop, maar voor het succes en het resultaat. En waar en wanneer dat zo is, dan raakt men – vroeger of later – altijd weer teleurgesteld in wat mensen (met de beste wil ook met elkaar) er van maken. Daarom raakt men ook binnen de christelijke gemeenten/kerken in de huwelijken en gezinnen zo teleurgesteld in elkaar, men leert en weet ook daar niet meer wat het is om te volharden in de hoop!
(Lees 1 Korintiërs 7 nog weer om te beseffen hoe echtgenoten zich dienen in te spannen voor elkaars behoud en zij niet alleen, ook alle andere leden dienen zo te leven dat zij zich inspannen voor ieders behoud!)

Ik sterf elke dag, en betuig dit bij de roem die ik over u heb in Christus Jezus, onze Heere. Wanneer ik in Efeze alleen uit menslievendheid op leven en dood als met wilde dieren gevochten had (a); wat zou ik daarmee hebben bereikt als ik geen hoop had? Wanneer de doden toch niet worden opgewekt, kunnen we maar beter zeggen: “Laten we eten en drinken en vrolijk zijn, want morgen sterven we.” (Uit/naar 1 Korintiërs 15 vers 31-32)
(a) Zie Handelingen 20 vers 19 en lees daar verder ook over Paulus niet aflatende inzet voor de leden van de gemeente te Efeze.

Kortom, geliefde broeders en zusters, wees standvastig en onwankelbaar en zet u altijd volledig in voor het werk van de Heer, in het besef dat door de Heer uw inspanningen nooit tevergeefs zijn.‘ (Uit 1 Korintiërs 15 vers 58)

Zie ook: Wij Christenen hebben zo’n super-eenvoudige theologie! (I) en (III)

Bron citaat: Dag in Dag uit 2021 – Meditatie van 31 augustus – Leger des Heils | Ark Media

Bron afbeelding: Pinterest (Pin on Heavenly Rewards)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s