‘Maar vóór alle dingen’…

Het einde van alle dingen is echter nabijgekomen! Wees daarom matig en nuchter tot het gebed. Maar vóór alle dingen, heb vurige liefde onder elkaar; want de liefde bedekt tal van zonden.‘ (1 Petrus 4 de verzen 7-8)

Gevolgen van ruzie en tweedracht…

Geciteerd: Let vooral goed op dat jullie onder elkaar een oprecht en brandende liefde hebben. Petrus zegt immers al eerder dat boosheid en woede het gebed verhinderen (1 Petrus 3 vers 7). En in het Onze Vader bidden wij: ‘Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij onze schuldenaren vergeven.

Er is niets wat het gebed meer verhindert dan ruzie en tweedracht. Als man en vrouw met elkaar ruziemaken, kunnen zij onmogelijk nog bidden. (1) Daarom, bekommer je er niet over dat de paus en zijn monniken en priesters zo goed kunnen bidden [zogenaamd omdat ze niet getrouwd zijn]. Alles wat binnen het pausdom is kan toch al niet bidden [= ze weten niet goed te bidden – AJ]. Alleen zij kunnen (samen – AJ) bidden, die liefhebben.

Wrok koesteren…

Als je in je hart wrok tegen iemand hebt, is het al verloren. Want het Onze Vader heeft een drempel waar je niet zomaar overheen kunt stappen: ‘… zoals ook wij vergeven onze schuldenaren.‘ Wanneer ik dit zo uitspreek, en tegen enig mens een wrok heb, dan is mijn gebed al veroordeeld (1). Je ‘Onze Vader’ slaat je hier op de eigen mond: je zonden worden niet vergeven!

Vrij spel voor satan…

Daarom dringt Petrus aan op de liefde: wees vriendelijk of laat het bidden achterwege! (1) Als dit niet het geval is heeft de satan vrij spel, en je kunt niet tegen hem vechten. Petrus weet heel goed dat het tussen christenen niet altijd even goed verloopt. Het gaat ook vaak mis tussen echtgenoten. Al zijn ze nog zo heilig, er vallen toch over en weer boze woorden en verwijten.

Bij iedere staat, rang of stand komt het voor dat iemand iets doet of zegt waar een ander kwaad om wordt. Ja, dit leven draagt het met zich en het is nu eenmaal niet anders. Het maakt niet uit of je burger, burgemeester, baas, werknemer, huishulp of kind, bisschop of predikant bent, je krijgt toch met allerlei verschillende mensen te maken…

De liefde een ongekend (?) heerlijke zaak…

De liefde is zo’n ongekend heerlijke zaak, want zij bedekt alle zonden. Ook een ‘menigte van zonden’ zoals Petrus zegt.

(…) Ben je een christen, dan zal je ook wel mensen om je heen hebben die jou wat hebben aangedaan. Echter gooi de pot en de kan niet aan scherven. Bewijs liever dat de liefde een bedektster en vergeefster is van alle zonden. Wie deze kunst niet machtig is – die ‘kunst’ niet elke dag opnieuw ontvangen wil en ontvangt op het gelovig gebed (AJ) -, die weet ook niet wat liefde is. Bovendien kan zo iemand niet bidden. Arm mens!

(1) Opgemerkt AJ: Veelzeggend genoeg (ipv ‘vreemd genoeg’) wilde (kon!) mijn echtgenote niet meer samen met mij bidden in huis, zelfs ook niet alleen maar het Onze Vader. En, nog veelzeggender, zelfs ook leden van ‘het pastoraat’ van onze gemeente bleken steeds weer moeite te hebben met mijn verzoek om een (pastoraal) gesprek (thuis of bij hen aan huis) met elkaar te beginnen met het bidden van het ‘Onze Vader’ gebed.

Bron citaat: Boek – ‘Maarten Luther – Als goud door vuur beproefd‘ – door H.C. van Woerden (Den Hertog Uitgeverij)

En heb een goed geweten, opdat zij die over u roddelen als over misdadigers, te schande worden, omdat zij uw goede wandel in Christus belasterd hebben, Want het is beter, als het de wil van God is, dat u lijdt vanwege goeddoen, dan vanwege kwaaddoen.‘ (Uit 1 Petrus 3 de verzen 16-17)

Bron afbeelding: SlideServe

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s