Prediker: Het voordeel van de wijsheid…

De wijsheid van een mens doet zijn aangezicht lichten, zodat de hardheid daarvan verandert.’
( Uit Prediker 8 uit vers 1)

Medicijn tegen zelfbeklag en zelfmedelijden

Geciteerd: De wijsheid die van boven is, maakt een mens menselijker en geeft iemand zijn door menselijke dwaasheid verloren menselijke waardigheid terug. Wijsheid maakt menselijk. ‘Zodat de hardheid van zijn aangezicht verandert.’ De mens is ‘van nature’ zo menselijk niet; iemand kan de menselijkheid terugkrijgen door het onderwijs van God. Dan verdwijnt de stuursheid van het gelaat, de stuursheid die uitdrukking is van zelfrechtvaardiging en zelfbeklag.

In de stuurse uitdrukking woont het zelfbeklag en het zelfmedelijden van een mens.

Wie gelovig inziet dat God de mensen recht gemaakt heeft en dat zij vele ‘vonden hebben gezocht’, weet meteen dat er geen motief is voor zelfmedelijden en zelfbeklag: die bestaan alleen bij de ‘gratie’ van de ‘zelfrechtvaardiging’. En op zelfrechtvaardiging is de mens van nature uit: zo iemand weet het, geeft zichzelf gelijk, God heeft hem of haar niet netjes behandeld.

Geestelijke stromingen en politieke partijen die als grond-dogma huldigen, dat de mens recht heeft op dit en recht op dat, tellen leden bij wie men het ellendig zelfbeklag van het gezicht kan afscheppen. Ook oprechte Christenen vallen hun leven lang herhaaldelijk in de strik van zelfrechtvaardiging en zelfmedelijden.

De Christen is niet zo zelden na een leven van noeste arbeid, op zijn oude dag een dwaas, die niet weet van vermaand te worden. Voor veel Christgelovigen is het gewoonte geworden, zichzelf te rechtvaardigen en daarin wordt men hoe langer hoe listiger. Zich bekeren en worden als een kind, dat is de weg om af te komen van die vreselijke zonde.

Bron citaten: Boek – ‘Heersende te Jeruzalem‘ – door prof. dr. K.J. Popma (1903-1986)

Zie ook:

Beter dat je openlijk wordt terechtgewezen wordt, dan dat je uit liefde wordt gespaard.
(Uit Spreuken 27 vers 5)

Bron afbeelding: Pinterest (Verse of the Day)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s