Over God’s geduld met ons…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (30)

U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand, u zalft mijn hoofd met olie,
mijn beker vloeit over
‘ (Psalm 23 vers 5)

Geciteerd: Ok, begrepen tot dusver“, zegt u, “maar ik ben zelf nog niet zover, dat ik kan zeggen met een gerust en vrolijk hart te kunnen sterven.”

Maak je geen zorgen! Zoals eerder vermeld, David kon dat ook niet altijd maar weer van zichzelf zeggen; we horen hem soms erover klagen dat hij uit de tegenwoordigheid van God verstoten is. En ook andere (Bijbel)heiligen hebben niet altijd maar door het volle vertrouwen in God gehad en daarbij een eeuwige vreugde en een dapper geduld in hun nood en beproevingen.

De apostel Paulus had soms zo’n vast en zeker vertrouwen in Christus, dat hij zich niet op het minst van zijn stuk liet brengen door de Wet, door zonde, dood en duivel.
Ik ben het niet meer die leef“, zegt hij (Galaten 2 : 20), “maar Christus leeft in mij.” En (Filippenzen 1 : 23): “Mijn verlangen is om heen te gaan en bij Christus te zijn.
En in Romeinen 8 : 32-35: “Wie zal ons scheiden van de liefde van God? Hij, Die Zijn eigen Zoon niet heeft gespaard, maar Hem omwille van ons allen prijsgegeven, zal Hij ons met Hem niet alle dingen schenken? Zal verdrukking, of benauwdheid, of vervolging, of het zwaard ons van Hem scheiden?
Wanneer hij hier spreekt over dood en duivel en alle ongeluk, is hij er zo zeker van alsof hij de sterkste en grootste heilige is, voor wie de dood pure vreugde zou zijn.  

Op een ander moment spreekt hij dan weer alsof hij de zwakste en grootste zondaar hier op aarde is.
1 Korintiërs 2 : 3: “Ik was bij u in zwakheid en in veel vrees en beven.Romeinen 7 : 14: “Ik ben vleselijk, verkocht onder de zonde“, wat mij in gevangenschap brengt. Romeinen 7 : 24: “Ellendig mens, die ik ben! Wie zal mij verlossen van het lichaam dezes doods?
En in Galaten 5 : 17 leert hij dat er in de heiligen een voortdurende strijd van het vlees tegen de Geest is.

Daarom moet u niet zo snel wanhopen, hoewel u zich zwak en wankelmoedig van hart voelt, maar ijverig bidden dat u bij het Woord mag blijven en groeien in het geloof en de kennis van Christus.”

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ev (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Liefdevol en genadig is de HEER, Hij blijft geduldig en groot is Zijn trouw.
(Uit Psalm 103 vers 8)

Bron afbeelding: Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s