Van ‘enorme verlegenheid’ naar ‘geweldige kans/gelegenheid’?

Ik loof U Vader, Heer van hemel en aarde, omdat u deze dingen voor wijzen en verstandigen hebt verborgen, maar ze aan eenvoudige mensen hebt onthuld. Ja, Vader, zo hebt U het gewild.‘ (Uit Lukas 10 uit vers 21)

Geciteerd: De heiligheid van huwelijk en seksualiteit komt hier aan het licht, het thema waar de ideologische strijd zich vandaag op toespitst. Het gaat hierbij om een kernstructuur van het hele leven. Wie het huwelijk verstaat, verstaat kerk en samenleving, verantwoordelijkheid en Gods zorg. Bovenal is in het huwelijk het hele Evangelie van de hemelse Bruidegom en de aardse bruid opgesloten. Zo biedt de geestelijke strijd van dit moment een geweldige gelegenheid om het Evangelie te communiceren in een apologetisch mediagesprek.

Opgemerkt 1: Van een eerdere theologen-conferentie begreep ik dat men bij de communicatie met de seculiere mens op nogal wat onbegrip stuit en dat dat nogal eens ‘verlegenheid’ (om begrijpelijke woorden te spreken) oplevert. Laten we toch eerlijk/duidelijk wezen: we hebben in Nederland nog nooit zulke goed opgeleide en belezen en goed geïnformeerde en communicerende theologen – die ook nog eens gebruik kunnen maken van de meest moderne hulpmiddelen – aan het werk gehad als na WO II en niet eerder zijn de kerken zo hard gaan leeg lopen als na WO II. En nu komen deze theologen ons vertellen dat er ‘geweldige gelegenheden’ zijn (zich voordoen) en ze weten er zelfs wel een bepaalde aanpak voor aan te geven…

Opgemerkt 2: Zijn theologen vanwege de leegloop van de kerken misschien vooral bezig met hun eigen ‘broodvoorziening’ in plaats van dat ze bezig zijn met het werken aan de ‘zondagse Broodvoorziening’ van de gemeente. Laten ze de studenten die ze opleiden leren hoe ze de gemeente Gods Woord kunnen brengen. Dat is toch wat anders dan hen en ons modellen presenteren waarmee we vandaag de dag in een mediagesprek aan buitenstaanders het Evangelie kunnen communiceren.

Opgemerkt 3: Onze Heer Jezus Christus stuurde Zijn discipelen erop uit (zie Lukas 10 de verzen 1-24) en de heilige Geest ging met hen mee. Ze konden niets van zichzelf in dat werk. Jezus zegt hen dan ook: “Bedenk wel: IK heb jullie kracht gegeven om slangen en schorpioenen te vertrappen en om de kracht van de vijand te verbreken, zodat niets jullie kan schaden. Verheug je er echter niet over dat dat de geesten zich aan jullie onderwerpen, – dat konden ze heus niet laten gebeuren door een bepaalde aanpak te hanteren! -, maar verheug je omdat jullie naam in de hemel opgetekend is.” Jezus had die tweeënzeventig zelf uitgekozen en hij had daarbij geen gebruik gemaakt van de toenmalige geestelijke elite in Israël!
Zie ook Jezus’ vervolgwoorden in Lukas 10 de verzen 21-24.

Eerst dwaas worden…

Laat niemand zichzelf bedriegen. Wanneer iemand van u denkt dat hij in deze wereld wijs is, moet hij eerst dwaas worden; pas dan kan hij wijs worden.‘ (Uit 1 Korintiërs 3 vers 18)

Opgemerkt 4: Eerst het Evangelie van Jezus Christus en Die gekruisigd én opgestaan – en dat ook om een oordeel te vellen over hoe wij hier op aarde geleefd hebben – gelovig aanvaarden. Want wanneer die eenvoudige Evangelie-boodschap – met al haar consequenties – niet gelovig wordt aanvaard en men zich (daarom) ook niet bij een gemeente wil voegen – waar met apologetisch onderwijs heel de gemeente onderwezen wordt o.a. ook over de bijzondere aard van het huwelijk – daar heeft verder gesprek geen zin. Paulus zette het begonnen ‘apologetisch gesprek’ met de wijsgeren in Athene niet voort en ook schreef hij geen ‘Nashville-document’ aan het stadsbestuur van Athene of een andere stad of aan de keizer!

Bron citaat: RD Opinie – ‘Getuigen in media draait om goede grondhouding‘ – door prof. dr. W. van Vlastuin

Bron afbeelding: Pinterest (Pin on Bible verses/study)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s