Een gerust en zeker geweten…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (27)

U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand, u zalft mijn hoofd met olie,
mijn beker vloeit over
‘ (Psalm 23 vers 5)

Geciteerd: De tweede metafoor is die van de olie, en die wordt vaak gebruikt in de Heilige Schrift. Het was echter een kostbare olie, zoals een balsem of een andere zoetgeurende vloeistof. De priesters en koningen werden er gewoonlijk mee gezalfd. Bovendien, wanneer de Joden hun feesten hielden en blij en vrolijk en gelukkig waren, dan zalfden en besprenkelden ze zichzelf met zulke kostbare olie, zoals Jezus ook vermeldt (Matteüs 6 : 17) wanneer Hij zegt: “Wanneer gij vast, zalf dan uw hoofd, en was je gezicht.” Deze gewoonte om olie te gebruiken was dus heel algemeen onder deze mensen wanneer ze vrolijk en blij en gelukkig waren (Johannes 12 : 3). Maria Magdalena (Lucas 7 : 38) had ook de bedoeling de Heer blij en gelukkig te maken toen ze kostbare zalf van puur parfum op Zijn hoofd goot, want ze zag dat Hij verdrietig was. 

De derde metafoor is die van een beker, die de Israëlieten gebruikten bij hun aanbidding wanneer ze drankoffers brachten en zich verheugden voor de Heer. 
Met deze woorden: “Gij zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over“, wil de profeet verder nog de grote, rijke troost aangeven die de gelovigen door het Woord hebben, namelijk dat hun geweten gerust en zeker, gelukkig en tevreden is te midden van alle verzoekingen en benauwdheden, en zelfs ook de (dreigende) dood.
Het is alsof hij zeggen wil: De Heer maakt inderdaad een bijzondere strijder van mij en bewapent mij wonderbaarlijk tegen mijn vijanden. Ik dacht dat Hij me een wapenrusting zou aantrekken, een helm op mijn hoofd plaatsen, mij een zwaard in handen geven en me waarschuwen voorzichtig te zijn en zorgvuldig aandacht te schenken aan de zaken die op komst waren waren, omdat ik anders wel eens door mijn vijanden verrast zou kunnen worden. 
Maar in plaats daarvan zette Hij me aan tafel en maakte een heerlijke maaltijd voor me klaar, zalfde mijn hoofd met kostbare balsem of (naar de mode van ons land) plaatst een mooie krans op mijn hoofd, alsof ik, in plaats van me te begeven naar het strijdtoneel, ik op weg ben naar een feestje.
En om elk verlangen in mij te stillen, vult Hij mijn beker tot deze overloopt, zodat ik onmiddellijk kan drinken, gelukkig zijn en goede moed hebben. Die voorbereide tafel is dus mijn wapenrusting, die kostbare balsem mijn helm, die overlopende beker mijn zwaard; en daarmee zal ik al mijn vijanden overwinnen. “Is dat geen prachtige wapenrusting en een nog mooier overwinning?”

Maarten Luther: Dr.Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ev (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Maar ik zal in gerechtigheid Uw aangezicht aanschouwen,
en bij het ontwaken mij verzadigen met Uw beeld.

(Uit Psalm 17 vers 15)

Bron afbeelding: Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s